Kommunika­tion og retorik i lejlighedstaler

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om kommunikation og retorik i lejlighedstaler. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF fra den 13. august 2019. Den tager udgangspunkt i lejlighedstalen “Tale til kronprinsen ved Gallamiddag på Christiansborg Slot” af H.K.H. Kronprinsessen. 

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af H.K.H. Kronprinsessens tale med fokus på kommunikationssituation, sprog og retoriske virkemidler. Du bliver også bedt om at vurdere, i hvilken grad talen passer ind i genren lejlighedstale, og om at perspektivere til andre taler med fokus på opgavens overordnede emne. 

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af teksten. Vi guider dig også til at forstå opgaveformuleringens krav og finde et fokus i din opgave.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Lejligheden er festlig

Selve talesituationen er en gallamiddag til ære for Kronprins Frederik ved hans 50-års fødselsdag. Det er altså en festlig lejlighed, hvor der kaldes på positive følelser og opmuntrende, rosende og glade historier. Det kommer også til udtryk i denne tales indhold, da den præsenterer et meget positivt billede af Kronprinsen med kun enkelte kærlige drillerier i blandt.

Der er desuden tale om en rund fødselsdag, hvilket i særlig grad er en begivenhed, som der er tradition for at fejre. Fordi hovedpersonen ved en rund fødselsdag går ind i en slags ny livsfase er det også oplagt at inkludere tilbageblik på centrale begivenheder i personens liv (fx når Kronprinsessen taler om sine første møder med Kronprinsen), eller spekulationer om, hvad der kendetegner den nye livsfase (fx i Kronprinsessens referencer til Kronprinsens kiksede sportstøj). 

Det er typisk for en lejlighedstale at være knyttet til en festlig situation og have et meget positivt fokus. Talen indeholder derfor ingen kontroversielle elementer og ingen alvorlige kritikpunkter, fordi det netop ville passe dårligt ind i en festlig lejlighed, hvor der skal holdes en hyggelig og konfliktfri stemning. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kommunikation og retorik i lejlighedstaler

[3]
Bedømmelser
  • 18-02-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 26-09-2021
    Givet af 2.g'er på STX
  • 07-09-2021
    Givet af 2.g'er på STX