Immun­forsvaret

Biologi A + Biotek A.

Immunforsvaret (immunsystemet) beskytter kroppen mod fremmedlegemer, der kan trænge ind og skabe infektionssygdomme. Fremmedlegemerne kan være bakterier, virusser, svampe, parasitter eller fremmede proteiner, som under ét kaldes for patogener.

Vores krop har en ydre barriere, der sikrer, at de fleste patogener ikke kommer ind i kroppen. Hvis patogener alligevel trænger igennem den ydre barriere, aktiveres kroppens immunforsvar, som består af det uspecifikke immunforsvar og det specifikke immunforsvar. Det specifikke immunforsvar danner antistoffer, som målrettet dræber patogener i kroppen.

Her i kompendiet gennemgår vi de forskellige processer:

Her kan du læse et uddrag af teksten om T-lymfocytter:

T-hjælpeceller og T-dræberceller er to celletyper i den kategori af celler i immunforsvaret, der kaldes T-lymfocytter.

T-hjælpeceller har receptorer, der kan binde sig til et MHC II-antigen-kompleks på overfladen af en anden celle. En T-hjælpecelle-receptor består af to dele. For det første indeholder den et CD4-molekyle, som er ens på alle T-hjælpeceller. For det andet indeholder receptoren en TCR-del. TCR-delen er meget variabel og kan have flere milliarder forskellige opbygninger. T-hjælpecellen kan kun binde til MHC II-antigen-komplekset på en anden celle, hvis TCR-delen af T-hjælpecellens receptor netop passer sammen med det antigen, som er bundet til MHC II-proteinet. Derfor vil f.eks. en makrofag, der udstiller et antigen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Immunforsvaret

[3]
Bedømmelser
  • 19-05-2021
    Givet af 2.g'er på STX
  • 14-10-2020
  • 04-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX