Podcast

Her kan du lytte til vores podcast om John F. Kennedys tale "Ich bin ein Berliner". Vi tager udgangspunkt i den danske oversættelse af talen. Ved at lytte med får du en god start på dit eget arbejde.

Du kan høre mere om:

00:00 Talens historiske sammenhæng og kommunikationssituation

03:45 Komposition og genre

06:10 Sproglige og retoriske virkemidler

12:35 Appelformer og argumenter

17:00 Fortolkning og vurdering

Medvirkende

Jon (cand.mag i Engelsk og Filosofi)

Line (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om “Ich bin ein Berliner”-talen, som John F. Kennedy holdt i Berlin den 26. Juni 1963, og det er Jon og Line, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om talen. Jon, kan du ikke her lige til en start opridse for os, hvad det er for en situation, talen bliver holdt i? 

Jo, det er jo netop en tale, hvor det er meget vigtigt at være opmærksom på den historiske kontekst for overhovedet at forstå, hvorfor Kennedy er i Berlin på det her tidspunkt, og hvorfor han siger de ting, som han siger. 

Men for ikke at gøre det alt for komplekst, så kan man kort sige, at hele det her tager udspiller sig under den kolde krig, hvor vi har en konflikt mellem USA og Sovjetunionen, som aldrig bliver en direkte konflikt, fordi det er jo der, hvor begge begge supermagter har atomvåben. Så en direkte konflikt mellem dem vil have fuldstændig uoverskueligt katastrofale konsekvenser.

...Så derfor er der alle mulige andre indirekte kamppladser mellem de to supermagter. Et af de steder, hvor der er mange spændinger, er i Tyskland og især i hovedstaden Berlin. Efter Anden Verdenskrig er Tyskland blevet opdelt i Vesttyskland og Østtyskland. 

Hovedstaden Berlin ligger inde i Østtyskland, og den er så også blevet opdelt i to dele: Vestberlin og Østberlin, hvor Østberlin så er under sovjetisk kontrol, mens Vestberlin orienterer sig imod de vestlige stater. Det har givet en hel masse politiske spænding over de sidste årtier på det her tidspunkt, hvor Kennedy kommer.

I 1961 bliver Berlinmuren opført, fordi Berlin har været et sted, hvor mange østtyskere har haft mulighed for at flygte til fra Østberlin til Vestberlin og så senere videre til Vesttyskland for at komme ud af det her den østområde. Det har Sovjetunionen villet sætte en stopper for, og så har de i første omgang opsat en masse barrierer med pigtrådshegn. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind