Hvile

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Hvile”. Novellen er skrevet af Peter Seeberg i 1962 og udgivet i novellesamlingen Eftersøgningen og andre noveller.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen er allegorisk

”Hvile” handler på det konkrete plan om en kvinde, der går lange ture for at gøre sig fortjent til jordnøddesmør. Hvis det var alt, novellen handlede om, ville den formentlig kun vække genklang hos et fåtal af sine læsere – der er næppe nogen som helst, der roder med præcis de samme problemer i hverdagen som Anna. 

Når novellen alligevel vækker genklang hos mange læsere, så skyldes det, at den ikke kun handler om at spise jordnøddesmør og gå baglæns. Jordnøddesmør og gåture er nemlig symboler på noget langt mere alment. Mere præcist, så er det novellen som helhed, der har en symbolsk betydning – novellen er med andre ord allegorisk.

På det allegoriske plan handler novellen om mere almenmenneskelige ting end jordnøddesmør og baglæns gåture. Annas kamp for at føle sig fortjent til at nyde sit jordnøddesmør er et billede på hendes stræben efter at gøre sig fortjent til lykke og mening i tilværelsen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hvile

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.