Kønshormoner

Kønshormoner er hormoner, som styrer kønsudviklingen, opretholdelse af kroppens kønskarakterer og modningen af kønsceller.

Kønshormoner er steroidhormoner

Kønshormonerne er steroidhormoner, dvs. at hormonerne dannes ud fra fedtstoffet kolesterol. Kønshormonerne er derfor fedtopløselige og kan bevæge sig igennem cellemembranen. Hormonerne stimulerer bl.a. transkriptionen af bestemte gener inde i cellen.

De vigtigste kønshormoner

Menneskers vigtigste kønshormoner er især testosteron hos mænd og østrogen og progesteron hos kvinder. Begge køn producerer alle tre hormoner, men testosteronproduktionen er størst hos mænd, og østrogen- og progesteronproduktionen er størst hos kvinder.

Testosteron

Testosteron er det vigtigste af androgenerne (de mandlige kønshormoner). Testosteron stimulerer udviklingen af kønskarakterer i puberteten (f.eks. kropsbehåring, muskelopbygning, dybt stemmeleje og udvikling af kønsorganerne). Testosteron stimulerer også sexlyst og modning af sædceller.

Læs mere om testosterons rolle i vores kompendium om forplantning.

Østrogen og progesteron

Østrogen og progesteron er de vigtigste kvindelige kønshormoner. Hormonerne regulerer tilsammen kvinders fertilitet. Østrogen stimulerer også udviklingen af de kvindelige kønstræk i puberteten (f.eks. udvikling af bryster, kropsbehåring og bredere hofter).

Læs om østrogens og progesterons regulering af menstruationscyklussen i vores kompendium om forplantning.

Anabolske steroider ligner testosteron

Anabolske steroider (eller anabole steroider) er ikke naturlige hormoner, men lægemidler, som ligner testosteron i deres opbygning. Anabolske steroider øger proteinsyntesen, ligesom testosteron gør. Steroiderne misbruges derfor indimellem af personer, der gerne vil opnå større muskler. Kroppen kommer så til at indeholde en for høj koncentration af androgener, hvilket f.eks. kan give problemer med kredsløbet. Kroppen kan også sænke sin egen produktion af testosteron, så bl.a. produktionen af sædceller falder....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind