Hormoner
Hormoner er signalstoffer, der stimulerer eller hæmmer bestemte processer i levende organismer. Hormoner regulerer f.eks. menneskers blodsukker, modningen af kønsceller hos mænd og kvinder osv.
Hormoner binder til receptorer
Hormoner er molekyler, der har en helt bestemt rumlig opbygning og nogle helt specifikke kemiske egenskaber. Hormoner kan derfor kun binde sig til andre molekyler, som de passer nøjagtigt sammen med.
Hormoner binder især til bestemte receptorer. Receptorer er molekyler, der ligesom hormoner har en meget specifik opbygning. Receptorerne findes udenpå eller indeni de målceller, som et hormon skal påvirke. Når et hormon binder til sin receptor, stimuleres eller hæmmes en bestemt proces i cellen.
Hormoner produceres mange steder i kroppen
Nogle hormoner produceres lokalt i det område af kroppen, hvor hormonet skal virke. Hormonet frigives fra hormonproducerende celler og diffunderer hen til celler i nærheden, hvor hormonet binder til receptorer.
Hormonel signalering sker dog ofte over større afstande. Hormonet frigives i dette tilfælde fra de hormonproducerende celler til blodbanen. Hormonet transporteres derefter med blodet til målcellerne.
Hormonproducerende celler er ofte samlet i strukturer, som kaldes kirtler. De fleste hormoner, du kommer til at arbejde med i Biologi eller Bioteknologi, dannes i kirtler. Figur 1 viser et overblik over nogle vigtige hormonproducerende kirtler hos mennesker.
Du ...