Genregulering

Biologi A + Biotek A.

Genregulering er forskellige mekanismer, som justerer genaktiviteten, dvs. hvor meget protein der dannes ud fra generne i en celle. Genregulering har stor betydning for organismens funktion, da genaktiviteten bl.a. påvirker, hvilke processer der sker i en celle, og hvor hurtigt de sker.

Epigenetik er et begreb, som indimellem bruges som et andet ord for genregulering. Epigenetik fokuserer dog tit på genregulering i et længere tidsperspektiv. Epigenetik handler f.eks. også om, hvordan miljøet kan ændre bestemte geners aktivitet gennem resten af livet, og hvordan genaktivitet kan gå i arv til de næste generationer.

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om, hvordan transkriptionsfaktorer regulerer genaktiviteten

Transkription af et gen kræver, at der er nogle bestemte proteiner til stede. Nogle af proteinerne er generelle transkriptionsfaktorer, som bindes i genets promotorregion inden transkriptionen. Transkriptionsfaktorerne gør det muligt for RNA-polymerase at binde til DNA-strengen, så transkriptionen kan begynde. Promotorregionen indeholder tit baserækkefølgen TATA eller TATAA (kaldes en TATA-boks), som gør det nemmere for de generelle transkriptionsfaktorer at binde sig. 

Bindingen af generelle transkriptionsfaktorer påvirkes dog af andre proteiner, som kaldes specielle transkriptionsfaktorer. Specielle transkriptionsfaktorer er enten aktivatorer eller repressorer...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Genregulering

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.