Genregulering

Biologi A + Biotek A.

Genregulering er forskellige mekanismer, som justerer genaktiviteten, dvs. hvor meget protein der dannes ud fra generne i en celle. Genregulering har stor betydning for organismens funktion, da genaktiviteten bl.a. påvirker, hvilke processer der sker i en celle, og hvor hurtigt de sker.

Epigenetik er et begreb, som indimellem bruges som et andet ord for genregulering. Epigenetik fokuserer dog tit på genregulering i et længere tidsperspektiv. Epigenetik handler f.eks. også om, hvordan miljøet kan ændre bestemte geners aktivitet gennem resten af livet, og hvordan genaktivitet kan gå i arv til de næste generationer.

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om, hvordan transkriptionsfaktorer regulerer genaktiviteten

Transkription af et gen kræver, at der er nogle bestemte proteiner til stede. Nogle af proteinerne er generelle transkriptionsfaktorer, som bindes i genets promotorregion inden transkriptionen. Transkriptionsfaktorerne gør det muligt for RNA-polymerase at binde til genet, så transkriptionen kan begynde. 

De generelle transkriptionsfaktorer påvirkes dog af specielle transkriptionsfaktorer. Specielle transkriptionsfaktorer er proteiner, der enten destabiliserer eller stabiliserer komplekset af generelle transkriptionsfaktorer. En speciel transkriptionsfaktor, der hæmmer transkriptionen, kaldes en silencer, mens et fremmende stof kaldes en enhancer. Summen af de specielle transkriptionsfaktorers påvirkning bestemmer, hvor...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Genregulering

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.