Fortælleteknik og fortællerens rolle

"Ond i sulet" er fortalt af en jeg-fortæller

I novellen "Ond i sulet" optræder fortælleren, som samtidigt er tekstens hovedperson, i teksten som et “jeg”. Det vil sige som en eksplicit førstepersonsfortæller eller dét, vi også kalder for en jeg-fortæller. Dermed får vi et subjektivt og personligt blik på tekstens begivenheder. Det betyder desuden, at det er hovedpersonens version af historien, vi får. 

I teksten henvender den voksne jeg-fortæller sig til sin søster, som tiltales med “du”. Teksten kan læses som et slags brev til søsteren, hvor fortælleren søger at forklare sine handlinger og væremåde i deres fælles barndom. Det ser vi fx her: “Men jeg lå ilter og urolig i overkøjen og gav dig ikke et øjebliks fred”.

Novellens brug af jeg-fortæller giver læseren mulighed for at identificere sig med hovedpersonen, fordi vi oplever historien gennem hendes øjne. Vi får indblik i de indre følelser og den angst, som hovedpersonen oplevede i sin barndom. Men hvis vi havde se historien fra en anden synsvinkel, fx moderens eller søsterens, så ville vi have fået en andet billede af hovedperso...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind