Fremstillinger af barndommen

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om fremstillinger af barndommen. I artiklen skal du analysere og fortolke Naja Marie Aidts novelle “Ond i sulet” fra 1993 og perspektivere til Jens Baggesens digt “Da jeg var lille” fra 1785. I artiklen skal du undersøge teksternes måde at fremstille barndommen på. Opgaven stammer fra bogen Skriftlig eksamen i dansk - stx og hf af Maja Bødtcher-Hansen og Susan Mose.

Vi giver dig hjælp til at forstå opgaveformuleringen og finde en vinkel på opgaven. Derefter hjælper vi dig med at analysere og fortolke “Ond i sulet”, og vi giver dig et resumé af novellen med tilhørende ordforklaringer. Til sidst får du hjælp til at perspektivere novellen til “Da jeg var lille”. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores opgavehjælp.

Tema: en forfærdelig barndom

Vi får ingen forklaring på, hvorfor fortælleren lider af angst, men novellen lægger enkelte antydninger ud omkring en mulig skilsmisse, som måske har skabt en angst for at være alene i hovedpersonen. Moderens manglende forståelse for datterens tilstand kan måske også være med til at forklare angsten. Vi kan ikke sige noget om grunden med sikkerhed, men vi kan til gengæld sagtens se de frygtelige konsekvenser for både hovedpersonen og hendes lillesøster. 

Ikke alene har hovedpersonens psykiske problemer skabt en forfærdelig barndom for hende selv, den har også præget søsterens barndom på voldsom vis. Dog lader det til at søsteren får et normalt barndomsliv, da hun er blevet gammel nok til at sige fra over for sin storesøster.

Novellen udfordrer altså vores normale forestillinger om barndommen som en tryg og idyllisk periode af livet. Den fortæller os, at barndommen også kan være fyldt af angst og lidelse. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fremstillinger af barndommen

[2]
Bedømmelser
  • 26-03-2021
    Givet af 2.g'er på STX
  • 28-10-2020
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse