Synsvinkel

Her hjælper vi dig med at undersøge, hvordan det påvirker Schweblins novelle “Julemanden sover hjemme hos os”, at de voksnes kommunikation og handlinger opleves fra et barns perspektiv. Det gør vi ved at analysere fortælleteknikken. 

Synsvinklen ligger hos et barn med begrænset forståelse af de voksnes verden

Novellen fortælles af en jegfortæller, som er en dreng på omkring seks-syv år. Hans lave alder antydes fx af, at han er meget optaget af en fjernstyret bil, og af, at han har svært ved at forklare, hvad konflikterne mellem de voksne handler om.

Det er altså barnets synsvinkel, vi oplever handlingsforløbet gennem. Børn i den alder har en anden forståelse af verden, og det bliver også tydeligt i fortællerens beskrivelse af det kærlighedsdrama, der foregår mellem de fire voksne. Han indser aldrig, at moderen har haft en kærlighedsaffære med Bruno (manden i julemandsdragt), eller at faderen straffer hende for det ved at indlede en affære med nabokvinden Marcela.

Vi mærker især barnesynsvinklen ud fra måden, fortælleren fortæller om begivenhederne på. Fortællingen er domineret af ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind