ELISA-test for kyssesyge

Her får du hjælp til at skrive rapport om ELISA-test for kyssesyge (mononukleose) i Biologi eller Bioteknologi. Rapporthjælpen giver ideer til, hvad du kan komme ind på i rapportens forskellige afsnit. Vi viser også eksempler på, hvordan de enkelte afsnit kan se ud.

Hvad går øvelsen ud på?

Øvelsen undersøger, om prøver fra fire patienter indeholder antistoffer imod Epstein-Barr-virus (EBV), som forårsager kyssesyge. Både prøverne og antistofferne er kunstige og fremstillet til brug i undervisningen. Øvelsen bruges til at se, hvordan en ELISA-test fungerer i praksis. 

Testen i øvelsen er en indirekte ELISA, som undersøger, om kroppen har dannet antistoffer imod en bestemt patogen. Du kan også bruge vejledningen her, selvom din rapport handler om at teste for antistoffer imod en anden patogen end EBV.

Hjælp til rapportens afsnit

Her kan du læse et uddrag af teoriafsnittet

Kyssesyge (mononukleose) er en sygdom, der skyldes smitte med Epstein-Barr-virus (EBV). 

EBV er en virustype, der har dobbeltstrenget DNA som arvemasse. EBV trænger ind i slimhinders overfladeceller og i immunforsvarets B-lymfocytter. EBV indsætter her sit DNA i værtscellens arvemasse, så værtscellen danner proteiner til nye viruspartikler. De færdige viruspartikler forlader til sidst værtscellen og kan inficere nye celler.

EBV smitter gennem slimhinders kontakt med smittede kropsvæsker, f.eks. gennem spyt, hvilket er grunden til navnet kyssesyge. Ca. 90 % af alle voksne i verden er allerede smittet med EBV. De fleste bliver på et tidspunkt smittet uden at opdage det, fordi mange (især børn) får ingen eller meget få symptomer. Kyssesyge med symptomer ses næsten kun hos teenagere og voksne, men ca. 75 % af disse smittetilfælde er også symptomfri.

Hvis sygdommen kommer til udtryk, sker det ca. et par uger efter smitte. Symptomerne er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

ELISA-test for kyssesyge

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.