Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Der er ikke noget nyt]. Novellen er skrevet af Helle Helle og udkom i 1996 i Rester. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du vil have hjælp til at arbejde med analysen på egen hånd, kan du bruge vores guide til novelleanalyse. Den giver dig en systematisk gennemgang med grundige forklaringer af alt det, du bør være opmærksom på i din analyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Handlingen i "Der er ikke noget nyt" udspiller sig i den lille provinsby, hvor jeget er vokset op. Nu bor hun ved en større by, men hun har søgt arbejde på sin gamle folkeskole. Jobsamtalen er nærmest en karikatur af den nepotisme, der sommetider kan findes i små samfund, hvor alle kender alle. Skoleinspektøren har allerede inden samtalen besluttet sig for, at Susanne skal have jobbet, selvom hun ikke har de linjefag, som skolen mangler. Det er meget uprofessionelt og indspist. 

Jane og Søren er de andre repræsentanter for lokalmiljøet. De virker begge imødekommende og venlige. De tager imod Susanne med åbne arme, men de er klar til at slå armene omkring hende og holde hende fast. De vil nemlig rigtig gerne have, at Susanne flytter hjem igen. Susanne skal tilbage til sin gamle folkeskole, nu som lærer. Hun skal finde sammen med Søren igen. Hun skal også helst holde op med at ryge og tage et par kilo på, så hun ligner sig selv mere, fra dengang de var yngre. 

Det sociale miljø bliver altså skildret på en dobbelttydig måde. Det er dels varmt, åbent og omsorgsfuldt. Men det er også dominerende og kontrollerende. Vi kan fornemme, hvordan de lille samfund fastholder folk i deres vante roller. Alt og alle skal helst være, som de altid har været. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind