Den gyldne nøgle

Ifølge opgaveformuleringen skal du inddrage eventyret “Den gyldne nøgle” (tekst 5b) som eksempel på en fortælling i din reflekterende artikel. Her får du først et resumé og en analyse af eventyrets fortælling. Dernæst går vi i dybden med, hvordan du kan bruge teksten til at reflektere over emnet om den gode fortælling, og hvad der skaber den. 

Resumé

Titel: “Den gyldne nøgle”
Genre: Folkeeventyr (har ingen bestemt forfatter)
Udgivelse: Udgivet i Grimms Samlede Eventyr, 1812

En fattig dreng går ind i skoven om vinteren for at hente brænde. Da han vil tænde et bål i skoven, finder han en gylden nøgle. Han leder videre og finder også en jernkasse og håber, at den indeholder en skat. Efter noget besvær lykkes det ham at finde et lille nøglehul i kassen, som den gyldne nøgle passer til. Han får sat nøglen i og drejer den. Eventyret slutter med at konstatere, at når han får kassen op, finder vi ud af, hvad der er i den.

Analyse af fortællingen: Følger den typiske eventyrmodel, men mangler sidste del

“Den gyldne nøgle” ligner på nogle måder alle andre folkeeventyr. Det indeholder de to første dele af den typiske eventyropbygning, hjemme - ude - hjem igen, men mangler den tredje del.

Den fattige dreng er hjemme til at begynde med. Derefter går han “ud i skoven for at hente noget brænde” (l. 1-2). Skoven er et typisk sted at ‘være ude’ i et folkeeventyr. Her kan vi fx tænke på “Hans og Grete” eller “Den lille rødhætte”. Men “Den gyldne nøgle” mangler ligesom d...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind