[12]

Den gode fortælling

Denne webbog er Studienets opgavehjælp til den reflekterende artikel om den gode fortælling. Opgaveformuleringen stammer fra skriftlig eksamen i dansk på STX, 19. maj 2020. I webbogen finder du hjælp til alle dele af opgaven.

Du får hjælp til at forstå opgaveformuleringen og finde en vinkel på emnet, der gør din reflekterende artikel fokuseret. Vi giver også nogle arbejdsspørgsmål, som hjælper dig i gang med dit arbejde med teksterne og emnet.

Vi går i dybden med hovedteksten, som er et uddrag fra radioprogrammet P1 Ping Pong (tekst 5a). Du får et resumé af indholdet, og derefter fokuserer vi på, hvordan du kan bruge udsagn i programmet til at reflektere over emnet om, hvad der skaber den gode fortælling. Du får hjælp til at skrive i en undersøgende stil og tone, hvor du behandler emnet på en åben og afprøvende måde.

Derefter ser vi nærmere på eksemplerne, “Den gyldne nøgle” (tekst 5b) og “Ved Højer sluse” (tekst 5c). Du skal bruge mindst én af disse to fortællinger i din opgave. Vi giver hjælp til, hvordan du kan inddrage teksterne som eksempler til at belyse, hvad der skal til for at skabe den gode fortælling. Vi ser bl.a. nærmere på, hvordan teksterne passer med berettermodellen (tekst 5e).

Til slut har vi en side om Kontraktmodellen (tekst 5d) og Berettermodellen (tekst 5e). Det er valgfrit, om du vil inddrage disse modeller i din opgave. De kan forstås som en slags overordnede formler eller skabeloner for den gode historie. De kan være gode at inddrage i refleksioner over, om man kan skabe gode fortællinger ud fra faste modeller. De kan også inddrages til at analysere og reflektere over eksemplerne i tekst 5b og 5c.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den gode fortælling

[12]
Bedømmelser
 • 15-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Ved stadig ikke hvordan jeg skal gå igang med at skrive.
 • 17-01-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 02-09-2021
 • 31-08-2021
  Givet af 3.g'er på STX