[5]

Delopgave C: Ruslands invasion af Ukraine

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Ruslands invasion af Ukraine i eksamenssættet “Ukraine”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 23. maj 2023.

Opgaveformuleringen lyder:

Spørgsmål 2. Sammenlign de syn på årsagerne til Ruslands invasion af Ukraine og på, hvordan Vesten fremadrettet bør forholde sig til Rusland, som kommer til udtryk i bilag C1, C2 og C3. I sammenligningen skal du anvende teorier om international politik.

Spørgsmål 3. Diskutér, hvorvidt gensidig afhængighed mellem stater fremmer fred. Diskussionen skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag C4, og du skal anvende viden om magt i international politik.

Her kan du læse et uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

I bilag C4 bliver vi præsenteret for Nord Stream 1 som et eksempel på gensidig afhængighed mellem EU og Rusland. Nord Stream 1 er en naturgasledning, der løber fra Rusland til Tyskland. Rusland fik en økonomisk gevinst ved at sælge naturgas, og EU fik adgang til naturgas. Ved at etablere naturgasledningen bandt man dermed EU og Rusland tættere sammen. EU blev afhængig af Rusland i forhold til forsyningssikkerhed og Rusland blev økonomisk afhængig af EU. Men etableringen af Nord Stream 1 (eller Nord Stream 2) har ikke ført til fred. Rusland har sidenhen angrebet og invaderet Ukraine. Det er altså et klart argument imod, at gensidig afhængighed kan føre til fred. Rusland har desuden efterfølgende lukket for gassen som en reaktion på Vestens sanktioner.

Man kan også overveje om Nord Stream 1 i virkeligheden har været med til at gøre det muligt for Rusland at angribe Ukraine. I bilag C4 argumenterer en amerikansk forsker for, at handel med autokrater fremmer autokrati. Rusland har fået en stor økonomisk gevinst ved at sælge naturgas til EU. Disse penge har Rusland kunne investere i at styrke det russiske militær. Derudover har gassen givet Rusland et pressionsmiddel over for Vesten. EU har været afhængige af russisk naturgas. Selv efter annekteringen af Krim i 2014 fortsatte EU med at købe naturgas, hvilket har øget den russiske stats indtægter. Ruslands spillerum har sandsynligvis været større på grund af EUs afhængighed af gassen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Ruslands invasion af Ukraine

[5]
Bedømmelser
 • 26-02-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 18-02-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 29-01-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 15-01-2024
  Givet af 3.g'er på STX