Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “De Gales Hjem”. Novellen er skrevet af Pia Juul og udkom i Dengang med hunden fra 2005

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Ragnas hus og have bliver symbol på den tabte fortid

I novellen spiller Ragnas hus og have en særlig rolle i fortællerens liv. De er nært forbundet med hans barndomserindringer. Her repræsenterer de den velordnede landsbyidyl og fortællerens ubekymrede barndom, hvor han legede med Ragnas søn, ”selvom han var tosset”. 

Da fortælleren vender tilbage til byen som voksen, kan han konstatere, at ”Ragnas nydelige hus var den sidste rest landsby”. Barndomsbyen er altså forandret. Trods fortællerens intentioner om at besøge Ragna igen, får han det aldrig gjort. Han opsøger altså heller ikke selv fortiden.

Da fortællerens kone dør, opsøger han alligevel Ragnas hus. Her får han et psykisk og fysisk sammenbrud:

Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle gå hen. Jeg var ikke fuld, men slingrede som en fuld mand. Jeg gik og græd. Jeg kan huske, at der var folk på gaden, men ikke hvem, og der var ikke nogen, der kom hen og hjalp mig. Og så gik jeg ind i Ragnas have. Huset stod tomt, og jeg begyndte at græde endnu mere, da jeg så haven, for den var ikke blevet passet længe, og så stod jeg og hamrede hovedet ind i muren, men jeg kunne ikke mærke det, jeg blev nærmest forbavset, da det begyndte at bløde.

Sammenbruddet bliver her koblet til den symbolske værdi af Ragnas hus og have. Nemlig minderne om det idylliske og ubekymrede barndomsliv. Måske går det her op for fortælleren, at drømmen om det gode familieliv i landsbymiljøet ikke lod sig gøre. Ligesom Ragnas hus og have ligger som en ruin, ligger fortællerens eget liv i ruiner.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind