De Gales Hjem

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “De Gales Hjem”. Novellen er skrevet af Pia Juul i 2005 og udgivet i Dengang med hunden.

Vi giver dig først et resumé af teksten og gennemgår derefter de centrale elementer i analysen. Her ser vi komposition, personer, miljø, fortælleteknik og sproglige virkemidler. Til sidst får du hjælp til fortolkningen

Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du kaste dig over vores arbejdsspørgsmål

Analysehjælpen her er perfekt til dig, der arbejder med novellen i en skriftlig opgave, et oplæg eller bare vil være ekstra godt forberedt til en time.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Titlen er dobbelttydig

Novellens titel henviser umiddelbart til navnet plejehjemmet i byen. Det hedder egentlig ”De Gamles Hjem”, men allerede i fortællerens barndom var det midterste M faldet af facaden:

Mine forældre sad på De Gamles Hjem. Lige så længe jeg kunne mindes, havde det første M været faldet ned, og ingen havde sat det op igen. Af en eller anden grund var der ingen, der sagde det højt, men jeg kunne ikke være den eneste, der klukkede indvendig, når jeg gik forbi. Det havde jeg gjort allerede, da jeg var dreng.

På den ene side virker det som et komisk ordspil, at ”Gamles” er blevet til ”Gales”. Fortælleren bemærker også, at ”Mine forældre er døde for længst. Ragna også, og hendes dreng er meget passende kommet ud på De Gales Hjem, selv om det nu hedder Plejecenteret.” Også her ligger der en humoristisk undertone, fordi Ingeman sandsynligvis er mentalt udviklingshæmmet.

På den anden side er der i begge citater herover en alvorlig og uheldssvanger undertone. Det er nærmest, som fortælleren forbryder sig mod et tabu, da han både som dreng og voksen morer sig over navnet. Vi får nemlig indtrykket af, at de andre i byen ikke gør det. Det er, som man kan blive ramt af en forbandelse. Hvis man ikke passer på, så ender man selv som gal.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

De Gales Hjem

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.