[1]

Blomsterdalen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Blomsterdalen (2020) af Niviaq Korneliussen. Romanen følger en ung, lesbisk, grønlandsk kvinde, der kæmper med at acceptere sig selv, selvom tingene udadtil kører for hende. I løbet af romanen eskalerer hendes selvdestruktive adfærd, og tanken om selvmord begynder at vokse i hende. 

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

Her kan du se et uddrag med personkarakteristik fra siden “Danskerne”:

I romanens sidste del ender fortælleren på gaden i Aarhus, hvor hun bliver mere og mere psykisk uligevægtig. Da hun afpresser et apotek til at give hende en æske lykkepiller ved hjælp af en kat, møder hun de danske myndigheder i form af politiet:

“Er du grønlænderen, der røvede apoteket?” spørger politimanden. [...]
“Tag mig til det psykiatriske hospital i Risskov,” siger jeg.
“Du skal overnatte i detentionen,” siger politibetjenten, “du skal sove rusen ud.” [...] “Jeg er sgu da ikke fuld! Jeg har brug for hjælp! Tag mig til det psykiatriske hospital!” råber jeg.

Her bliver det tydeligt, at politifolkene møder hende med fordomme ligesom studiekammeraterne. Betjenten omtaler hende fx som “grønlænderen, der røvede apoteket” og går ud fra, at hun er fuld. Han er så sikker, at han ikke engang beder hende puste i et alkometer.

Senere bliver fortælleren tilset af en sygeplejerske i arresten, men heller ikke her er der hjælp at hente. Fortælleren tigger igen om at blive indlagt, men sygeplejersken svarer affejende: “Vi kunne alle bruge lidt psykologhjælp.” Præcis ligesom det grønlandske system ikke greb sårbare mennesker som Gudrun og Sejer, så griber det danske system heller ikke fortælleren.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Blomsterdalen

[1]
Bedømmelser
  • 21-04-2024
    Givet af 2.g'er på STX