Hjertet

Biologi C, B og A.

Hjertet er en stor muskel, der pumper blod rundt i kroppens blodkredsløb. 

Her kan du læse om hjertets opbygning og funktion og om, hvordan et EKG viser hjertets aktivitet:

Her kan du se et uddrag af kompendiets gennemgang af, hvordan hjertet pumper blod:

  1. Afiltet blod ledes ind i højre forkammer gennem hhv. øvre og nedre hulvene. Den tilsvarende proces sker samtidig i venstre forkammer, hvor iltet blod strømmer ind fra lungevenerne.
  2. Hjertekamrene er på dette tidspunkt tømt for blod og trukket sammen efter forrige hjerteslag. Det betyder, at trykket inde i hjertekamrene er lavere end i de to forkamre, der efterhånden fyldes med blod. Hjerteklapperne yder derfor ikke ret meget modstand ud mod forkamrene. Nu afslappes musklerne i hjertekamrene igen. Afslapningen betyder, at blodet fra forkamrene kan strømme ind i hjertekamrene. Efter afslapningsfasen trækker de to forkamre sig nu sammen. Endnu mere blod fra de to forkamre presses på den måde gennem hjerteklapperne og ind i de to hjertekamre. Forkamrenes sammentrækning bringer trykket i hjertekamrene op på et niveau, der får hjerteklapperne ud mod forkamrene til at lukke. Samtidig er hjerteklapperne lukket ud mod hhv. lungearterien og aorta. Det skyldes, at der står blod i arterierne, der udøver et tryk på klapperne. 
  3. Når hjerteklapperne ud mod forkamrene har lukket, trækker hjertekamrene sig sammen. Blod presses derved hurtigt fra højre hjertekammer til lungearterien og fra venstre hjertekammer til aorta. Musklerne afslappes...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind