Puls og blodtryk

Biologi C, B og A.

Puls og blodtryk afhænger af kroppens tilstand

Hjertet udfører et hjerteslag, hver gang hjertets for- og hjertekamre trækker sig sammen. Antallet af hjerteslag pr. minut kaldes for kroppens puls.

Sammentrækningen pumper blod fra aorta ud i kredsløbet. Trykket, som blodet udøver på indersiden af blodkarrene, kaldes for blodtrykket

Pulsen og blodtrykket fortæller om kroppens tilstand – f.eks. om vi er i arbejde eller slapper af, om vi er raske, eller om vi er i god form. 

Her på siden kan du læse om, hvad der bestemmer niveauet af pulsen og blodtrykket, og hvilke begreber man bruger til at angive de to fysiske størrelser. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan pulsen ændres, når kroppen udfører fysisk arbejde, kan du også læse kompendiet om arbejdsfysiologi.

Pulsen er antal hjerteslag pr. minut

Pulsen er antallet af sammentrækninger, som hjertet udfører pr. minut. Pulsen bestemmer blodets hastighed gennem kredsløbet. Pulsen har derfor stor indflydelse på, hvor hurtigt kroppens celler modtager ilt og næringsstoffer.

Hvilepulsen er den laveste puls

Hvilepulsen er antallet af hjerteslag pr. minut, når kroppen er i hvile. Hvilepulsen ligger typisk omkring 60 for mænd og 70 for kvinder, men...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind