Blodets gasudveksling og iltbindingskurven

Blodets gasudveksling er blodets optagelse og afgivelse O2 og CO2. Gasudvekslingen forsyner kroppens celler med O2 og skiller kroppen af med affaldsstoffet CO2. 

O2 og CO2's vej gennem kredsløbet 

O2 optages i en væskehinde på indersiden af lungernes alveoler, når vi trækker vejret. O2 diffunderer derefter over alveolernes og kapillærernes vægge og ud i lungekredsløbet. O2 kan dog ikke opløses direkte i blodet i ret høj grad. O2 optages derfor i de røde blodlegemer, hvor stoffet hæmoglobin binder O2. Blodlegemerne transporterer derefter O2 ud til kapillærerne i kroppens store kredsløb. Kroppens celler optager nu O2 fra blodet til deres respiration.

Cellerne afgiver CO2 som affaldsstof fra respirationen. CO2'en diffunderer ud i blodbanen, hvor de røde blodlegemer optager en stor del af CO2'en og transporterer stoffet retur til lungerne. CO2 diffunderer her ud i alveolernes væskehinde og afgives til udåndingsluften.

Gasudvekslingen sker ved diffusion

Lungerne, blodet, blodlegemerne og kroppens celler udveksler O2 og CO2 ved diffusion

Diffusion er bevægelsen af stof fra et område med en høj stofkoncentration til et område med en lavere stofkoncentration, og diffusion kræver ikke energi. Man ser dog på partialtryk i stedet for stofkoncentrationer, når man arbejder med gasser. Hvis du ikke er sikker på, hvad partialtryk betyder, kan du læse en kort opridsning i fold ud-boksen.

Hvad er partialtryk?
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Blodets iltmætning

Blodets iltmætning er mængden af ilt, som blodet indeholder forskellige steder i kredsløbet. 

Et hæmoglobinmolekyle kan binde i al...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind