Komposition

Handlingsforløbet er lineært

Handlingsforløbet i "At slå et barn ihjel" af Stig Dagerman er lineært. Vi ved dette, fordi begivenhederne i novellen præsenteres i den kronologiske rækkefølge, de faktisk finder sted i. Vi følger den lille familie og det unge par fra den glade tid, før barnet bliver ramt, til den ulykkelige tid bagefter.

I indledningen introduceres vi til personerne i novellen, og vi lærer, hvor handlingen finder sted. Først møder vi den lille familie i deres hus. Så møder vi det unge par, der tanker deres bil. 

Hoveddelen er, hvad der sker før, og lige efter at manden påkører barnet. Vi får at vide, at barnet skal låne sukker fra sin nabo. Samtidig kører det unge par mod havet. Barnet bliver påkørt på vej hjem fra naboen. Selve kollisionen er ikke beskrevet, men vi læser, at barnet kun har et par minutter tilbage at leve i. Vi ved derfor, hvad påkørslen betyder: Barnet vil dø. Dette får vi bekræftet, da vi hører, at barnet ligger på maven med ansigtet presset ned mod vejen.

Til slut hører vi om, hvordan barnets død påvirker personerne efterfølgende. Vi får indtryk af, at forældrene vil opleve en dyb sorg over at have mistet deres barn. Manden i bilen er også meget trist efter hændelsen, og vi forstår, at han vil fortryde, hvad han gjorde i lang tid.

Handlingen foregriber barnets død

"At slå et barn ihjel" indeholder flere varsler og foregribelser, der giver os en idé om, hvad der kommer til at ske senere i novellen. Vi har derfor en idé om, at barnet d...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind