At slå et barn ihjel

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “At slå et barn ihjel”. 

Novellen er skrevet af Stig Dagerman og udgivet på svensk i 1948 og dansk i 1952.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke teksten. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Personerne er almindelige

Personerne i novellen virker helt almindelige. 

Den lille familie på mor, far og barn er de første personer, vi møder i novellen. De præsenteres først som en del af en større gruppe:

Mænd barberer sig foran spejlene på køkkenbordene, og kvinder skærer nynnende brød op til kaffe, og børn sidder på gulvene og knapper deres livstykker.

Fortælleren bruger her flertalsformen af ​​substantiverne "mand", "kvinde" og "barn". Flertalsformen understreger, at det lige så godt kunne have været en af ​​de andre "mænd" og "kvinder", der findes i denne verden, som skulle miste deres barn i denne novelle. Den lille familie laver også ganske almindelige ting som barbering og opskæring af kager. Familien adskiller sig altså ikke fra andre familier på nogen særlig måde. De er altså helt almindelige. 

Den unge mand, der påkører barnet, virker også almindelig. Fortælleren beskriver generelt manden som god og frede, fx "Det er ingen ond mand", og "Han ville ikke gøre en hveps fortræd". Manden bliver således portrætteret som en helt almindelig mand, der begår en forfærdelig handling, som ødelægger både hans og familiens lykke. Han har ingen intention om at dræbe, men kommer til det alligevel. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

At slå et barn ihjel

[2]
Bedømmelser
  • 22-02-2023
    Givet af EUX-elev på 2. hovedforløb
  • 09-06-2022
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse