Vinkel: Fokus på fortiden

Jeg-fortælleren er den eneste person i ”Sportsbutik”, som vi får et ordentligt indtryk af. Den lille pige er bare et barn, der er blevet væk og opfører sig, som mange børn gør i den situation. Den veltrænede mand får vi lidt mere at vide om gennem hans samtale med jeg-fortælleren, men det er alligevel for lidt til, at vi ordentligt kan bedømme ham. Det er samtalens betydning for jeg-fortælleren, der er interessant i novellen.

Vi har adgang til jeg-fortællerens tanker, og her kan vi se, at hendes fortid fylder meget i løbet af fortællingen. Indimellem kommer det også til udtryk i hendes samtaler med andre. Vi vil derfor analysere, hvordan fortiden påvirker jeg-fortælleren i ”Sportsbutik”, og hvad det betyder for novellens handling.

Baggrunden for handlingen

Fortiden introduceres allerede i anden sætning, hvor jeg-fortælleren beretter om Rødovre Centrum, at ”Jeg havde ikke været der i mange år.” I starten af næste sætning kommer der en form for forklaring: ”Faktisk havde jeg slet ikke været i Rødovre siden skilsmissen,”. Sætningens sidste ord, ’dengang’, antyder, at der er gået en hel del tid. Vi får ikke at vide, hvilken skilsmisse det drejer sig om, så i første omgang er det oplagt at antage, at det er fortællerens egen. Hun har boet tæt på centeret, i hvert fald hører vi, at ”jeg plejede bare at gå henne fra højhusene og op langs Tårnvej”.

Hun har svært ved at orientere sig i tidligere velkendte område: ”nu sad jeg i bilen med Krak-kortet og havde besvær med at få drejet af ved de rigtige kryds.” Det samme gælder, da hun endeli...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind