[0]

Amider

Forstå hvad amider er. Vi gennemgår alt det, du behøver at vide om amider på Kemi B, Kemi A og Biotek A. Kompendiet hjælper dig blandt andet med følgende:

Vi ser her uddrag fra kapitlet om amiders kemiske egenskaber:

Amider kan hydrolyseres. Vi genopfrisker definitionen på hydrolyse:

Ved en hydrolyse deles et større organisk molekyle i to mindre molekyler, under optagelse af vand.

Når et amid hydrolyseres, kan der der dannes både ammoniak, en primær amin og en sekundær amin, alt efter hvilket amid man havde som reaktant.

Dannelse af carboxylsyre og ammoniak ved hydrolyse af amid
 

Vi ser her en hydrolyse af et amid, hvor der dannes ammoniak:

Vi bemærker, at amidet optager et vandmolekyle, og derved går i stykker til to mindre molekyler (carboxylsyre og ammoniak). 

Dannelse af carboxylsyre og primær amin ved hydrolyse af amid
 

Vi ser her en hydrolyse af et amid, hvor der dannes en primær amin

Vi bemærker, at amidet optager et vandmolekyle, og derved går i stykker til to mindre molekyler (carboxylsyre og primær amin). 

Dannelse af carboxylsyre og sekundær amin ved hydrolyse af amid
 

Vi ser her en hydrolyse af et amid, hvor der dannes en sekundær amin

Vi bemærker, at amidet optager et vandmolekyle, og derved går i stykker til to mindre molekyler (carboxylsyre og sekundær amin). 

Bemærk, at hydrolyse af amid er en reaktion, der forudsætter kogende vand og tilsætning af enten syre eller base som katalysator. Hydrolyse af amid er altså ikke en reaktion, der sker let. Dette illustrerer, at amider ikke er ret reaktive.

Amider er ikke ret reaktive 

Man kan godt lide at sammenligne de kemiske egenskaber for estere og amider. Vi ser her en ester og et amid:

Fælles for estere og amider, er ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Amider

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.