Aften

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Aften”. Novellen er skrevet af Tove Ditlevsen i 1952 og udgivet i novellesamlingen Paraplyen.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkning og perspektivering. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål

Desuden kan du lytte til vores podcast, hvor vi går helt i dybden med teksten.

Bruge du analysehjælpen til en skriftlig opgave, skal du huske en kildehenvisning.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er indre synsvinkel hos Hanne

Fortælleren har indre synsvinkel hos Hanne. Det vil sige, at fortælleren har adgang til Hannes indre tanker og følelser. Det kan vi se et eksempel på her, hvor Hanne beder aftenbøn:

Hanne lagde sig på ryggen og foldede hænderne over dynen. Så var Gud i værelset, men man kunne ikke se ham, selvom man tændte lyset. Hanne forestillede sig, at han lignede hendes rigtige far, der var den største og stærkeste mand i hele verden. 

Her får vi et indblik i Hannes positive tanker om sin far. Andre steder får vi indblik i hendes angst for, at moren skal blive forladt igen. 

Den indre synsvinkel gør det lettere for os at identificere os med Hanne. Vi føler sympati med hende, fordi hun tager et urimeligt stort ansvar på sine små skuldre. Hun føler, at det er hendes opgave at holde familien sammen, selvom hun kun er syv år gammel. 

Den indre synsvinkel er også med til at farve fremstillingen af personerne. Faren bliver f.eks. beskrevet i mange positive vendinger – det havde næppe været tilfældet, hvis den indre synsvinkel havde ligget hos moren eller stedfaren...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Aften

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.