[1]

Ældre og nyere litteratur

Dette er vores opgavehjælp til den reflekterende artikel om ældre og nyere litteratur. Opgaven stammer fra eksamen i skriftlig Dansk på STX 16. maj 2023, hvor den var opgave 5. 

Du får grundig hjælp til at reflektere over, hvilke forskelle der er på ældre og nyere litteraturs kvaliteter. Du finder også vejledning og idéer til, hvordan du kan bruge de vedlagte tekster i din opgave. Desuden har vi en række arbejdsspørgsmål, som sætter dig i gang med arbejdet med opgaven.

Sådan bruger du opgavehjælpen: Opgavehjælp til dansk.

Opgavehjælpens indhold

Hvis du leder efter et litteraturhistorisk overblik over nyere tendenser, har vi et kompendie om nyere dansk litteratur.

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen til den reflekterende artikel om ældre og nyere litteratur:

Hjælp til refleksion

Vi går i dybden med, hvordan teksterne kan inddrages som eksempler på ældre og nyere litteraturs kvaliteter. Herunder hvordan de kan bruges i refleksioner over forskelle mellem ældre og nyere litteraturs kvaliteter.

Du kan bruge uddraget fra Fru Marie Grubbe som et eksempel på den ”den myndige fortællerholdning”, som ifølge Nils G. Hansen kan skabe interessante og mindeværdige karakterer i ældre litteratur. Romanen er nemlig fortalt af en alvidende fortæller, som frit kan veksle mellem ydre og indre synsvinkel:

Hun gik med hænderne på ryggen og med foroverbøjet hoved. Med legende, sirlige skridt gik hun langsomt op ad gangen; men ikke ligefrem; hun gik i bugter; snart var hun ved at støde imod et træ på den ene side, snart var hun ved at komme ud mellem træerne på den anden side. […] (l. 15-18)

Hun var nydelig var hun: lige pande, svagt kroget næse, kort, skarpskåren underlæbe og stærk, rund hage og fint rundet kind og ganske små øren og rent og skarpt tegnede bryn… Hun gik og smilte, let og tankeløst, tænkte på ingenting og smilte i harmoni med alt omkring hende. (l. 21-24)

Citatet begynder med en beskrivelse af Maries Grubbe legende adfærd, set udefra. Derefter er der en fortællerkommentar, der vurderer, at hun er ”nydelig”. I den næste sætning bliver hendes ansigt beskrevet fra en ydre synsvinkel. I din sidste sætning er der indre synsvinkel, idet fortæller beskriver hendes tanker, som er lette og harmoniske. 

Til undersøgelse og refleksion

Du kan reflektere over, om fortælleteknikken i Fru Marie Grubbe skaber en mere interessant personkarakteristik end fortælleteknikken i nyere litteratur som fx Nordkraft?

På den ene side giver fortælleren os en interessant beskrivelse af Marie, som giver os mange hints om, hvem hun er. Beskrivelsen udefra af ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ældre og nyere litteratur

[1]
Bedømmelser
  • 20-01-2024
    Givet af Underviser på STX