Åndedræts­systemet

Biologi B og A.

Åndedrætssystemet transporterer ilt ind i kroppen og kuldioxid ud af kroppen. Menneskers evne til at tale og lugte er desuden tæt knyttet til åndedrættet. Her i kompendiet kan du læse om, hvordan åndedrætssystemet er opbygget og fungerer.

Her kan du læse et uddrag af teksten om, hvordan åndedrætssystemet er opbygget:

En del af vejrtrækningen sker igennem munden, hvis næsen er tilstoppet, eller hvis vi arbejder hårdt og har et stort behov for ilt. Luften filtreres dog ikke ved ånding gennem munden, og den opvarmes og fugtes ikke i samme grad som i næsehulen.

Svælget og struben

Luften passerer igennem næse- eller mundhulen og kommer derefter igennem svælget og struben. Struben indeholder strubelåget, som kortvarigt dækker for luftrøret, når vi synker. Slim, spyt og tygget mad forhindres derved i at komme ned i lungerne. Stemmelæberne sidder også i struben. Stemmelæberne sætter luft fra lungerne i svingninger, og vi kan på den måde danne mange forskellige toner.

Luftrøret og hovedbronikerne

Luftrøret følger efter svælget. Luftrøret spaltes ca. 10 cm nede i to hovedbronkier, som er luftens indgang til hhv. højre og venstre lunge. Luftrøret og hovedbronkierne er afstivet af bruskskiver, der sikrer, at disse dele af luftvejene altid har det samme rumfang.

Bronkierne og bronkiolerne

Hovedbronkierne forgrener sig til mindre bronkier, efterhånden som...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Åndedrætssystemet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.