[1]

Åndedræts­systemet

Biologi B og A.

Åndedrætssystemet transporterer ilt ind i kroppen og kuldioxid ud af kroppen. Menneskers evne til at tale og lugte er desuden tæt knyttet til åndedrættet. Her i kompendiet kan du læse om, hvordan åndedrætssystemet er opbygget og fungerer.

Her kan du læse et uddrag af teksten om, hvordan åndedrætssystemet er opbygget

Næsehulen og mundhulen: vejrtrækning

Vejrtrækning sker som regel gennem næsen. 

Næsen indeholder hår, der filtrerer luften, og både næsen og næsehulen har slimproducerende celler. Håret og slimen fanger en del af de mikroorganismer og småpartikler, der findes i luften. Slimen transporteres løbende bagud i næsehulen af cilier (fimrehår), så slimen kommer ned i svælget og sluges. Luften opvarmes og fugtes også i næsehulen, så luften ikke udtørrer slimhinderne i resten af luftvejene.

Næsehulens loft indeholder også sanseceller, der registrerer lugt ud fra partikler i indåndingsluften. Næsehulens slimproduktion kan under sygdom være så stor, at sansecellerne dækkes, og vi ikke kan registrere lugt.

Vejrtrækningen kan ske igennem munden, hvis næsen er tilstoppet, eller hvis vi arbejder hårdt og har et stort behov for ilt. Luften filtreres dog ikke ved ånding gennem munden. Luften opvarmes og fugtes heller ikke i samme grad som i næsehulen.

Svælget, struben og luftrøret: luft til/fra lungerne

Luften passerer igennem næse- eller mundhulen og kommer så igennem svælget og struben. 

Struben indeholder strubelåget, som dækker for luftrøret, når vi synker. Slim, spyt og tygget mad kommer på den måde ikke ned i lungerne.

Stemmelæberne sidder også i struben. Stemmelæberne sætter luft fra lungerne i svingninger og kan danne forskellige toner. 

Luftrøret følger efter svælget. Luftrøret er afstivet af bruskskiver, der sikrer, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Åndedrætssystemet

[1]
Bedømmelser
  • 17-11-2022
    Givet af 2.g'er på STX