SRP om Jupiter og massebestemmelse

  • STX 3.g
  • SRP (Matematik A, Fysik A)
  • 10
  • 27
  • 7106
  • PDF

SRP om Jupiter og massebestemmelse

Her finder du et SRP, hvor planeten Jupiters masse beregnes ud fra Keplers love. Derudover redegøres for planeters bevægelser i cirkelbevægelser og ellipsebaner.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

2. Abstract
4. Indledning
5. Opgavebesvarelse
- 5.1 Ellipser
- 5.1.1. Konstruktion
- - 5.1.2. Brændpunkter
- - 5.1.3. Storakse og lilleakse
- - 5.1.4. Excentricitet
- - 5.1.5. Ellipsens ligning
- 5.2 Keplers love
- - 5.2.1. Bevægelser og Newtons love
- - 5.2.2. Keplers 2. lov
- - 5.2.3. Keplers 1. lov
- - 5.2.4. Keplers 3. lov
- 5.3 Planetmodeller
- - 5.3.1. Planetbanerne som koncentriske cirkler
- - 5.3.2. Den mindste afstand
- - 5.3.3. Hvor ofte indtræffer den mindste afstand?
- 5.4 Massebestemmelse og Keplers 3. lov
- - 5.4.1. Massebestemmelsen af Jupiter
- - 5.4.2. Afvigelser i massebestemmelser
- 5.5 Jupiter som exoplanet
- - 5.5.1. Massemidtpunktet i Sol-Jupiter-systemet
5.5.2. Jupiters påvirkning på Solen og dens spektrallinier
6. Konklusion
7. Litteraturfortegnelse
8. Slutnoter
9. Bilag

Uddrag

Indledning
Jeg har valgt at skrive om Jupiter. Jeg har altid været særligt interesseret i astronomi og da Jupiter i september 2010 var forholdsvis tæt på Jorden for første gang i over tolv år, blev jeg inspireret til at skrive min SRP-opgave om Jupiter og Kepler.
Min opgave handler om Jupiter med udgangspunkt i Keplers love. Man kan bruge Keplers love til mange ting – jeg har så fået til opgave at skrive om ellipser og udlede Keplers love på moderne vis. Det viser sig nemlig, at Kepler brugte mange år og fejlslåede forsøg, før han fik opstillet sine tre love og først senere, da Newton kom til, kunne man rent faktisk forklare, hvorfor det forholdt sig som Kepler havde formuleret. Når man har Keplers love, kan man bruge dem til mange spændende ting. Jeg har forklaret, hvornår Jupiter vil være mest synlig på nattehimlen, og hvor ofte dette sker. Jeg har massebestemt Jupiter ved brug af Keplers 3. lov. Endelig kan man bruge Keplers love kombineret med Newtons love og Dopplerforskydningen til at finde exoplaneter.
Opgaven er bygget op, så jeg starter med matematikken – jeg gør rede for ellipser og udleder Keplers love teoretisk ud fra Newtons love. Dernæst går jeg til at beskrive Jupiter og Jordens afstande og bevægelser i forhold til hinanden. Jeg massebestemmer Jupiter ud fra data, som jeg har simuleret i et program. Her har jeg observeret Jupiters måners perioder og radier. Til sidst kommer jeg lidt ind på Jupiter som exoplanet – altså hvordan man ellers kan bruge Keplers love.
Så min opgave er i grundtræk bygget om som en klassisk fysikopgave – først en tegning, her ellipsen, formlerne, opstilling af modeller og til sidst en udregning og perspektivering... Køb adgang for at læse mere

SRP om Jupiter og massebestemmelse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.