SRP om abort og etiske dilemmaer

 • STX 3.g
 • SRP (Religion B, Bioteknologi A)
 • 7
 • 22
 • 8594
 • PDF

SRP om abort og etiske dilemmaer

SRP i Bioteknologi og Religion om abort og etiske dilemmaer.

I opgaven er der først en redegørelse for begrebet etik og for Benthams og Kants teorier om, hvad der karakteriserer den gode handling.

Efterfølgende er der en kort redegørelse for fosterudvikling og en mere grundig redegørelse for fosterdiagnostiske undersøgelser, hvor der er lagt særlig vægt på Downs syndrom. I redegørelsen er der særligt fokus på hvad gravide kvinder får af informationer til at træffe et valg om evt. abort.

Derefter følger en indholdsmæssig og retorisk analyse og fortolkning af teksterne ”Etiske spørgsmål og problemer” af Svend Andersen og ”Reprogenetik” af Lee M. Silver. Her ses nærmere på, hvilke etiske positioner, der bliver givet til kende i debatten og overvejelser omkring afsender og modtager.

Til slut i opgaven er en vurdering af, hvilke fosterdiagnostiske muligheder fremtiden bringer, og hvilke etiske dilemmaer de kan skabe.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 2
Indledning 3
Redegørende 3
Nytte- og pligtetik 3
Fosterudvikling 6
Fosterdiagnostik 6
Analyse 6
”Etiske spørgsmål og problemer 10
”reprogenetik” 13
Vurdering og diskussion 16
Konklusion 19
Litteraturliste 20
Bilag 21

Uddrag

Fosterdiagnostik
Downs syndrom
Før jeg vil beskrive de forskellige undersøgelsesmuligheder der er i forbindelse med fosterdiagnostik, vil jeg kort forklare hvad Downs syndrom er, og hvorfor de fleste vælger abort, når de finder ud af deres kommende barn lider af Downs syndrom.
Der findes flere forskellige former hvorpå Downs syndrom kan opstå. I 95 % af alle tilfælde stammer Downs syndrom fra trisomi 21. Normalt starter ægcellen fra moderen og sædcellen fra faderen ud med de sædvandlige 46 kromosomer. Disse æg og sædceller gennemgår en celledeling, også kaldet mitose, hvor ægcellen og sædcellen hver har 23 kromosomer. Således vil der ved befrugtning af ægget komme et samlet antal kromosomer, hvilket er det alle raske mennesker har. Ved trisomi 21 sker der non-disjunction i enten sædcellen eller ægcellen. Dvs. der sker en adskillelse af kromosom nr. 21, hvor der så enten i ægcellen eller sædcellen vil være to af disse kromosomer. Derved vil der ved befrugtningen komme tre kromosomer af nr. 21. Der sker oftest – nemlig 95 % af tilfældene - non-disjunction i ægcellerne. Kromosomer består af DNA, som koder for alt vi består af. Kromosomer består altid i par... Køb adgang for at læse mere

SRP om abort og etiske dilemmaer

[2]
Bedømmelser
 • 28-09-2014
  Virkelig en god opgave til stor inspiration
 • 14-03-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  Fin opgave til inspiration :)