Højkonjunkturen i Danmark i 1957-72

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 10
  • 11
  • 3484
  • PDF

Højkonjunkturen i Danmark i 1957-72

Større opgave i Historie om højkonjunkturen Danmark i perioden 1957-72.

Opgaveformulering

- Under inddragelse af tabel og billedmateriale bedes du redegøre for de væsentligste karakteristika ved den økonomiske højkonjunktur i Danmark i perioden 1957-72. Under inddragelse af bl.a. billedmaterialet s. 203-9 i Kühle bedes du diskutere højkonjunkturens forskellige konsekvenser for de danske borgere. Vurder sluttelig, hvilken rolle væksten i den offentlige sektor spillede for samme højkonjunktur.

Studienets kommentar

Opgaven er bygget godt op og besvarer opgaveformuleringen nogenlunde nuanceret.

Indhold

Indledning 3
Redegørelse – Industri og det nye Danmark 3
Penge = materielle goder 4
Supermarkedernes periode 6
Diskussion – den betalte pris 6
Oprørernes tid 7
Vurdering – det offentliges rolle 9
Det offentlige griber ind 10
Konklusion 11
Litteraturliste 12

Uddrag

Indledning
Fra år 1957 ændredes den økonomiske situation brat i den vestlige verden, og ikke mindst i Danmark, hvor danskerne fik flere penge mellem hænderne. Der var tale om en usædvanlig lang periode med stigende vækst og beskæftigelse. Denne højkonjunktur kom efter en ellers negativ økonomi i starten af 50'erne, hvor vores fordele fra efterkrigsårene sluttede.
I denne opgave vil jeg hovedsageligt beskæftige mig med hvad der kendetegner den danske højkonjunktur, og det danske system fra 1957-1973. Derefter vil jeg ud fra billede- og kildemateriale i Ebbe Kühles bog, Dansk Historie Samfund, diskutere konsekvenser af højkonjunkturen. Sluttelig vil jeg vurdere, hvad den offentlige sektors placering var i forhold til denne højkonjunktur.

Redegørelse – Industri og det nye Danmark
Omkring år 1958 nåede den vestlige højkonjunktur til Danmark. I forhold til 1950-57, blev den årlige vækstrate i perioden 1957-1970 fordoblet, nemlig til 5 % . Danmark kom derfor fra en bagtropsplacering direkte op blandt højvækst-landene. Væksten var dog ikke jævnt fordelt, men forekom nu kun i sekundære og tertiære erhverv, landbrugsproduktion og de øvrige primære erhverv var faldende. Det var nu industrien der tog over. Allerede i 50'erne havde industriens andel af bruttonationalproduktet oversteget landbrugets, og i begyndelsen af 60'erne overgik industrieksporten landbrugseksporten, også selv om man medregnede de industrialiserede landbrugsprodukter som landbrugsvarer . Industrien var nu ikke kun en hjemmemarkedsindustri, men blev også en konkurrencedygtig deltager på det internationale handelsmarked. Industrien fik de perfekte forhold at boltre sig i... Køb adgang for at læse mere

Højkonjunkturen i Danmark i 1957-72

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.