Aztekerriget | Opgave i Historie

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 10
  • 11
  • 4072
  • PDF

Aztekerriget | Opgave i Historie

Større opgave i Historie om Aztekerriget og spaniernes erobring af riget.

I opgaven analyseres en række kilder fra bogen Aztekerriget og den spanske erobring af Finn Madsen.

Problemformulering
1) Kort redegørelse for aztekernes samfund
2) Analyse af spaniernes syn på aztekerne ud fra kilde nr 8,9,19 og 20 i Finn Madsen
3) Diskussion hvorfor spanierne relativt let kunne erobre aztekerriget. Kilde 17,18,24

Studienets kommentar

Opgaven er præget af godt og grundigt kildearbejde. Dog er opgaven visse steder rodet og med sproglige fejl. Afslutningen er for overfladisk, og kildelisten er mangelfuld.

Indhold

Indledning 3
Aztekernes samfund 3
Spaniernes syn på aztekerne 5
Spaniernes erobring af Aztekerriget – Hvordan kunne det lade sig gøre? 9
Afslutning 10
Litteraturliste 11

Uddrag

Indledning
Da Columbus i 1492 opdagede Amerika troede han selv, at han havde fundet søvejen til østen. Selvom Columbus ikke fandt frem til de store rigdomme eller de store riger som gemte sig inde på land, ville denne opdagelse vise sig at blive undergangen for mange store riger i Amerika. Der menes at have boet et sted mellem 6 og 20 millioner mennesker på den mexicanske højslette, da spanierne kom. Aztekernes hovedstad hed Tenochtitlan, den husede cirka 200.000 mennesker og var derfor en af verdenens mest folkerige byer på det tidspunkt. Samfundsmæssigt var aztekerne foran mange af de vestlige land. De havde social mobilitet , hvilket mange vestlige lande ikke havde. Aztekerne havde også mange rigdomme i form af f.eks. guld, som i de vestlige lande var rigtigt meget værd, men som i aztekernes egne øjne mest betød noget i forhold til udsmykning. I februar 1519 drog 500 spanske soldater og 100 søfolk ledt af Hernándo Cortéz fra Cuba mod fastlandet. Denne gruppe af mænd formåede at erobre store dele af aztekernes rige ved hjælp af deres overlegne våben og rustninger, men også ved hjælp af de forbundsfæller spaniere fik sig i løbet af deres mission.

Aztekernes samfund
Det aztekiske samfund byggede på en social lagdeling. Men til forskel fra de fleste andre stater i verden på det tidspunkt havde aztekerne mulighed for at rykke op og for at rykke ned i den sociale lagdeling - de havde med andre ord en vis social mobilitet3. Så samfundsmæssigt var de langt foran landene i Europa, som havde lav eller ingen socialmobilitet, selvom landene i Europa så sig selv som meget moderne... Køb adgang for at læse mere

Aztekerriget | Opgave i Historie

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.