Analyse og fortolkning af "Anden juledag"

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 1619
  • PDF

Eksempelbesvarelse: Analyse og fortolkning af "Anden juledag"

Analyse og fortolkning af Carsten Myllerups kortfilm "Anden juledag" (2000). Besvarelsen er udarbejdet som et eksempel på, hvordan man kan skrive en analyse og fortolkning til et 12-tal.

Opgaven er fra den skriftlige eksamen i Dansk A på HHX fra 12. august 2016.

Opgaveformulering
Opgave 5
Foretag en analyse og fortolkning af ”2. juledag”.

Studienets kommentar

Få også hjælp til at skrive denne opgavetype: Analyse og fortolkning af fiktive tekster.

Uddrag

Den romantiske forestilling af alderdommen er et lykkeligt aldrende par på en bænk i solnedgang. Et liv som pensionist i sommerhusets fredelige omgivelser er et billede, som mange idealiserer i en hektisk hverdag. Men alderdommen ser ikke altid sådan ud. For mange betyder alderen, at de må flytte bort fra et dejligt hjem på landet med mange gode minder. Med alderdom følger desuden ofte sygdomme og komplikationer, hvilket hurtigt kan sætte en stopper for enhver idyl. Med kortfilmen ”Anden juledag” fra 2000 viser Carsten Myllerup imidlertid, hvordan sygdom og alderdom også kan have en positiv indflydelse og bringe mennesker tættere på hinanden. Også når de gamle dage ikke tilbringes i det hjem, man har elsket og længes efter.

I ”Anden juledag” følger vi Erna og Alfred. De har tidligere boet på en stor gård, men er nu flyttet ind til byen. Især Alfred trives ikke i det nye miljø, og han længes efter gården. Det er anden juledag, og hele familien skal til julefrokost hos det ældre ægtepar. Vi ser parret have uoverensstemmelser op til julefrokosten, bl.a. fordi Erna bliver ved med at bringe de samme emner på bane. Til sidst indser Alfred, at Ernas opførsel sandsynligvis bunder i dybere problemer end blot uopmærksomhed. Miljøet spiller en vigtig rolle i ”Anden juledag”. Det ses helt fra begyndelsen af kortfilmen, som indledes med, at Alfred hænger et billede af gården op på væggen i deres nye hjem (0:40). Gården er dermed det første, man ser, og det understreger dens betydning. I scenen ser man Alfred bagfra, og man kan altså ikke tyde hans ansigtsudtryk. Seeren hører dog en melankolsk underlægningsmusik, der bidrager til at skabe en trykket stemning. Herefter ses først, hvordan Erna kigger længelsfuldt ud af vinduet (1:07), og derpå hvordan Alfred gør præcis det samme (1:11). Disse to sekvenser er nærbilleder med karakterernes ansigter i fokus. Ingen af dem siger noget, og de har begge et sørgmodigt ansigtsudtryk. Seeren får derfor indtrykket af, at... Køb adgang for at læse mere

Analyse og fortolkning af "Anden juledag"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.