Politisk filosofi

I dette kompendie kan du læse om politisk filosofi. Kompendiet er bygget op, så vi gennemgår de fleste af de væsentlige politiske filosoffer, som du kan møde i undervisningen i Filosofi. 

Kompendiet er især skrevet til brug i Filosofi, men du kan også anvende det til Idéhistorie, Samfundsfag eller tværfaglige projekter.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

Minimalstaten

Nozick går ind for en såkaldt minimalstat eller ‘natvægterstat’. Det vil sige, at statsmagten i Nozicks idealsamfund kun har til opgave at beskytte borgernes sikkerhed og borgernes ejendomsret. Staten har altså brug for at vedligeholde militær, politi og domstole, men derudover skal alle samfundsfunktioner varetages af private initiativer, som folk frivilligt kan vælge, om de vil betale for. Man kan fx forestille sig, at sundhedssystemet kan være baseret på private forsikringsordninger og skolesystemet kan være baseret på betaling fra forældrenes side eller på frivillige donationer. 

For Nozick handler det ikke om, hvorvidt minimalstaten vil skabe de lykkeligste borgere eller den bedste levestandard. Det er i stedet et spørgsmål om grundlæggende rettigheder. Staten har simpelthen ikke ret til at konfiskere og omfordele de goder, som folk på ærlig vis har tjent gennem deres arbejde. Derfor er minimalstaten den eneste samfundsmodel, som rent faktisk respekterer folks ret til frihed. 

Hvis man skal lave til en perspektivering til etikken, så kan man sige, at Nozicks samfundsvision hviler på et pligtetisk grundlag og dermed en tanke om, at nogle typer handlinger kan være principielt forkerte, uanset om de kunne have gode konsekvenser. Du kan læse mere om pligtetikken i vores kompendie om etik.   

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Politisk filosofi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.