Udviklingen fra de Antikke olympiske lege til De moderne lege

  • STX 3.g
  • Idræt B
  • 10
  • 12
  • 2903
  • PDF

Rapport: Udviklingen fra de Antikke olympiske lege til De moderne lege

Rapport med analyse af de olympiske lege med udgangspunkt i OL i Beijing 2008. Opgaven kigger på udviklingen fra de antikke olympiske lege (OL's oprindelse) til de moderne lege, som vi kender i dag.

Problemstilling
Da Kina fik værtskabet for OL 2008, blev landet kritiseret for en masse. Nogle lande mente at man skulle boykotte legene, men landene ombestemte sig. I denne rapport vil vi først beskrive de antikke olympiske lege og deres samtid. Dernæst vil vi kigge på udviklingen frem til de moderne lege og deres opstart. Efterfølgende vil vi redegøre for legene i Beijing. Til sidst vil vi analysere og fortolke de mange debatter omkring netop dette OL.

Indhold

Problemstilling: 3
De olympiske lege fra antikken og frem til i dag: 3
OL i Beijing: 6
Menneskerettighederne i Kina: 8
Konklusion: 10
Litteraturliste: 10
Bilag: 11
Fakta om rettigheder i Kina. 11

Uddrag

De olympiske lege fra antikken og frem til i dag:
De olympiske lege kan opdeles i to kategorier: de antikke lege og de moderne lege.
De første olympiske lege foregik på Olympia i oldtidens Grækenland - Det var de antikke lege, som blev afholdt i år 776f.kr – 393e.kr.
Legene foregik over 5 dage, hvor man kun en af dagene udøvede sport. Resten af dagene udførte man ritualer, men ikke de samme ritualer som vi sætter i forbindelse med OL i dag. Den første dag var der præsentation af deltagere og ofringer. Anden dag var der konkurrence om hvem der skulle råbe kampene op. Den tredje dag var en religiøs dag, hvor man tilslut holdte en festmiddag. På fjerdedagen var der kampe, og det var dermed sportsdagen. Den femte dag var der hædring af vinderne . Man dystede kun i atletik, som er en fællesbetegnelse for løb, kast og spring . Det var ikke alle der kunne deltage i de antikke lege, man skulle være polítes(fuldborger) for at deltage. En fuldborger er en mand, der har alle politiske rettigheder. Hans job er at filosofere og derved styrker sin ånd. Legenes formål var at udvikle deltagerne gennem konkurrence, men det var også træning til krig. Ved de antikke lege var det ikke essentielt at vinde, men derimod at være et fuldendt menneske. Dette blev man ved at forene krop og sjæl – ved både at være klog og veltrænet. Atleterne vandt ingen præmier, men ære og respekt i stedet. Legene var til ære de græske guder.

Som vi kender det fra de moderne lege blev de antikke også afholdt hver fjerde år. Den mellemliggende periode blev kaldt olympiaden. I olympiaden trænede atleterne op på gymnasierne, hvor de både havde faglig undervisning og træning. Oldtidens Grækenland var opdelt i bystater og der var ofte indbyrdes krige, men under legene var der våbenhvile og atleterne mødtes på Olympia.
Ved romerrigets begyndelse ændredes de antikke lege. Blandt grækerne var troen på guderne blevet mindre. Atleterne trænede mere og fik trænere, som medførte professionalisme. Der blev set ned på sportsfolk, fordi de dyrkede kroppen, hvilket ikke var velanset blandt kristne.
Der gik 1200 år før man forsøgte at genoplive de antikke lege. Derefter var der adskillige forsøg på at genoplive legene, men det lykkedes ikke før 1896. Grundlæggeren for de moderne lege hed Pierre de Coubertin. At det lige netop blev Coubertins forsøg på at genoplive de olympiske lege der fik succes, kan forklares ved, at de tidligere forsøg havde været lokale, regionale og højest nationale, hvor formålet kun havde været idrætten med... Køb adgang for at læse mere

Udviklingen fra de Antikke olympiske lege til De moderne lege

[2]
Bedømmelser
  • 04-11-2012
    det var ikke noget jeg kunne bruge, men ok opgave
  • 23-09-2011
    helt klart noget jeg kunne bruge og lærte af