De olympiske lege i Berlin 1936 | Rapport

  • STX 2.g
  • Idræt B
  • 10
  • 5
  • 1451
  • PDF

De olympiske lege i Berlin 1936 | Rapport

Rapport i Idræt B om OL i Berlin i 1936.

Forord
De olympiske Lege I Berlin i1936, er nok en af de mest kendte olympiader nogensinde. Ikke blot på grund af det utroligt flotte planlægningsarbejde, der lå bag, men i særdeleshed, fordi Hitler og han propagandamaskine brugte legene til at fremhæve den ariske tyske atlet.
Vi har valgt at arbejde med det politiske aspekt omkring olympiaden, og har blandt andet set den officielle film fra legene ”Fest der Völker. Fest der Schönheit”. Vi vil gerne se nærmere på, hvordan olympiaden bliver brugt til politiske formål, samt sammenligne med de antikke lege.

Studienets kommentar

Indeholder ikke kildehenvisninger.

Indhold

Forord
Berlin 1936
Den politiske indflydelse
I de moderne lege
I antikkens lege
”Fest der Völker. Fest der Schönheit”
Konklusion

Uddrag

Berlin 1936
De olympiske lege i Berlin i 1936 blev et banebrydende punkt for de moderne olympiske lege. Planlægningen var hidtil ikke set bedre og intet var overladt til tilfældighederne. Til selve legene var der blevet nedsat en organisationskomite på cirka 300 medlemmer og et personale på 5.000 personer. Udover et Olympia-stadion med plads til 105.000 tilskuere blev der bygget et svømmestadion, en hockeybane, et tennisanlæg, og opvisningsbaner til både gymnastik og ridning. Også infrastrukturen var op til legene blevet istandsat og udbygget, så den svarede til behovet.
I Berlin havde man også planlagt afholdelsen af idrætsgrenene således, at alt var afholdt inden for femten dage, og derved blev legene mere koncentreret end nogensinde før. Endvidere havde der aldrig før været ligeså mange deltagerlande, atleter, eller sportsgrene, og der blev sat utrolig mange olympiske rekorder. Mediedækningen var også noget for sig. Der var 3.000 journalister, og 40 lande havde radioreportere til stede ved legene. I selve Berlin var der et netværk af tv-stuer, hvor der blev sendt live-transmissioner, hvilket der aldrig havde været før, og ikke kom igen før i 1960 ved OL i Rom.
Endvidere blev en bemærkelsesværdig tradition tilføjet til åbningsceremonien, som er blevet brugt lige siden, og som måske er et af OL's mest kendte traditioner. Man havde uger forinden tændt den olympiske ild ved Heratemplet i Olympia, ved hjælp af solens stråler, og derfra løbet med ilden gennem 6 lande, hele vejen til Berlin, hvor man til åbningsceremonien antændte den olympiske flamme, der hele tiden skulle brænde under legene.

Alt ved legene i Berlin var dog ikke fryd og gammen, da de nok blev mere kendt som Hitlers nazistiske propagandalege, frem for de storslåede organiserede lege som de også var. Hitler så muligheden for at fremhæve den ariske race gennem store resultater inden for sportens verden og Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels så muligheden for at promovere ”Det Nye Tyskland”. Egentlig gjorde de ikke meget end så mange andre værtsbyer, nemlig gennem åbningsceremonien at præsentere hjemlandets storslåede historie for et internationalt publikum. Ved åbningsceremonien... Køb adgang for at læse mere

De olympiske lege i Berlin 1936 | Rapport

[1]
Bedømmelser
  • 28-09-2011
    cdfghjklæljhgfdfghnm,