De Store Opdagelser - Forudsætninger og Konsekvenser

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 10
  • 12
  • 3996
  • PDF

De Store Opdagelser - Forudsætninger og Konsekvenser

Dette er en opgave om de store opdagelser, hvor vi undersøger forudsætninger og konsekvenser af opdagelserne.

Indledning:

I opgaven omkring opdagelserne vil jeg komme med en redegørelse for Renæssancetiden, som var tiden hvor de store opdagelser foregik. Her fokuserer jeg på forskelle i forhold til Middelalderen, og hvilket samfund der opstod med de nye ideer og den nye mentalitet. Jeg vil derefter komme ind på hvad baggrunden for Opdagelserne var - deres formål og forudsætninger.

Her vil jeg hovedsaligt fokusere på Spanien og Columbus' opdagelse af ”Den Nye Verden” – hvordan og hvorledes det gik til. Senere gennemgås hvilke konsekvenser Opdagelserne havde for datidens europæere – økonomisk fremgang eller tilbage gang? Levestandarden? Også for urbefolkningen i de koloniserede områder - ikke blot udfra Columbus' opdagelser, men også andre betydningsfulde opdagelsesrejsende.

Til at belyse konsekvenserne bruger jeg kilder, hvori synet på de indfødte fremkommer. Formålet er, at jeg til slut kan diskutere og vurdere, hvilken betydning Opdagelserne har haft for den moderne verden i dag og den europæiske selvopfattelse. Til sidst vil jeg runde af med min konklusion, som er svaret på min opgaveformulering.

Indhold

Indholdsfortegnelse og indledning (/opgaveformulering)
Abstract
Redegørelse af Renæssancetiden.
Opdagelsens formål og forudsætninger.
Opdagelsen af ”Den Nye Verden”.
Konsekvenser for datidens europæiske samfund og for urbefolkningen.
Diskussion af opdagelsernes betydning.
Konklusion
Kildeliste

Uddrag

Det var i Renæssancetiden de store opdagelser foregik, og ideen om at rejse kom til dels af økonomiske grunde. Europærerne havde i årevis handlet med Asien, og der var kommet en stor efterspørgsel på asiatiske varer som krydderier, silke og porcelæn. Men det var meget dyrt at transportere varerne, da det foregik til lands ad karavaneveje og med mange mellemmænd indblandet, som skulle betales. Den logiske løsning var at det ville være billigere, hvis man selv transporterede varerne, hvilket også ville give en større fortjeneste i sidste ende. Dette måtte havet været meget motiverende. En anden faktor som spillede en rolle var guld og sølv – de ædle metaller. Det var kun de rige, som ellers ejede guld, og det gav status og magt i samfundet. Efter europæernes opdagelse af Amerika udløste det en hektisk jagt efter guld... Køb adgang for at læse mere

De Store Opdagelser - Forudsætninger og Konsekvenser

[9]
Bedømmelser
  • 16-03-2010
    god opgave virker informativ mange vigtige detaljer er gennemgået. Ikke nogle store mangler.
  • 20-01-2013
    Givet af 2.g'er på STX
    Helt fin, kunne til en hvis grænse anvendes
  • 19-03-2011
    Givet af 3.g'er på STX
    god, den fungerede rigtigt fint, brugbar
  • 10-06-2010
    RIGTIG fin opgave.....