[0]

Religionskritik

Her er vores kompendium om religionskritik, hvor vi giver dig et overblik over emnet, som du vil støde på i Religion B og Religion C. 

Vores kompendies primære fokus er den klassiske, tyske religionskritik, men vi dækker også andre former for religionskritik. 

Her er en oversigt over dette kompendiums indhold:

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af kompendiet:

Religionskritik som kommer indefra

I dette kompendium beskæftiger vi os primært med religionskritik, som kommer udefra, dvs. den negative tyske religionskritik og ny-ateismen. Men religionskritik kan også komme indefra, dvs. fra religionens egne tilhængere. Dette kan ofte få meget store konsekvenser for religionens udvikling. Af bemærkelsesværdige eksempler kan nævnes følgende:

  • Jesus’ kritik af den farisæiske jødedom. Jesus gør op med den forståelse af moseloven, som farisæerne og de skriftkloge har. Denne kritik er begyndelsen på, at en ny religion bliver stiftet i form af kristendommen.
  • Martin Luthers kritik af den katolske kirke. Det var både en filosofisk og praktisk religionskritik, idet Luther både angreb kirkens lære og praksis. Denne kritik fører til reformationen, hvor en helt ny retning af kristendommen udvikler sig, nemlig protestantismen.

Den interne religionskritik kan altså ses som en forudsætning for, at religioner udvikler sig eller at nye religioner stiftes. I alle religioner findes der splittelser og retninger, som oftest er opstået på grund af kritik af religionen indefra. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Religionskritik

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.