Eksempel på badminton case i Idræt B

 • STX 3.g
 • Idræt B
 • Godkendt
 • 5
 • 1516
 • PDF

Eksempel på badminton case i Idræt B

Eksempel på en eksamenscase i idræt B om badminton.

Opgaveformulering
Erik er en fortravlet erhvervsleder på 53 år. Der er ikke meget tid til at pleje kroppen, han er 177 cm høj, og vejer 85 kg og kunne efterhånden godt tænke sig en fladere mave og større muskler. Han har været til prøvetimer i forskellige fitnesscentre, men har aldrig rigtig forstået, hvorfor der trænes på forskellige måder.
- Nu har han sat sig for systematisk at læse noget om teorien bag de forskellige muskeltræningsprogrammer, han har været udsat for.
- Under læsningen bliver det klart for ham, at der er to grundlæggende former for muskeltræning: styrketræning og udholdenhedstræning.

Indhold

a. Hvad dækker de to begreber (styrketræning og udholdenhedstræning)? I hvilke idrætter er muskelstyrke vigtigt?
b. Gør kort rede for muskelvævets opbygning og funktion.
c. Hvad er forskellen på røde og hvide muskelfibre?
d. Gør rede for forskellige metoder til muskelstyrketræning. Diskuter og vurder, hvilke styrketræningsformer der bedst vil hjælpe Erik med at opfylde sin målsætning?
e. Hvilke øvrige former for træning vil du anbefale Erik, når han samtidig skal forbedre sin badmintonform (han spiller single mod en fast makker hver tirsdag aften)?

Uddrag

Ved styrketræning øges musklernes evne til at udvikle kraft. Det sker ved at musklerne udsættes for belastninger, så evnen til at udvikle spænding forøges, og musklerne kan klare et større arbejde. Der er forskellige former for muskelstyrke, så dvs. at der også skelnes mellem forskellige former for styrketræning. Herunder er en af træningsformerne muskeludholdenhed. Muskeludholdenhed er musklernes evne til at ...

---

I kroppen findes der tre forskellige muskeltyper: glat muskulatur, hjertermuskulatur og skeletmuskulatur (tværstribede muskulatur). Glat muskulatur findes blandt andet i kroppens indre organer, mens hjertemuskulatur kun findes i hjertet. I modsætning til glat muskulatur og hjertemuskulatur er skeletmuskulatur under viljens herredømme. Skeletmuskulatur er påvirkeligt væv, træning over tid kan således fordoble eller tredoble en muskels størrelse – ligeledes kan længere pauser fra træningen, mindske en muskels størrelse med 20 %. En muskel bliver større ved, at de enkelte fibre bliver tykkere. Skeletmuskulatur består af et stort antal muskelfibre, som er lange tynde muskelceller. I de mange cellemembraner sidder trådformede proteinmolekyler, som ...

---

Overordnet kan man inddele muskelfibertyperne i tre hovedgrupper, type 1, type IIa og type IIx. De tre typer besidder vidt forskellige egenskaber. De enkelte muskelfibre er forskellige både med hensyn til indholdet af kemiske stoffer og vævs mæssigt. Type 1 fibrene kaldes også for ST-fibre (slow twicht), de røde eller de udholdende... Køb adgang for at læse mere

Eksempel på badminton case i Idræt B

[4]
Bedømmelser
 • 12-06-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Finno opgave til at have med ind til eksamen, når man skal forberede sig
 • 02-06-2014
  God hjælp til ideer til egen besvarelse
 • 08-06-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  fin opgave............
 • 22-01-2015
  okey...............................