Case: Badminton

  • STX 3.g
  • Idræt B
  • 12
  • 7
  • 2103
  • PDF

Case: Badminton

Eksempel på en case i badminton, hvor der bliver lavet en kapacitetsanalyse af en badmintonspiller og der bliver set på, hvad der skal til for at blive en god badmintonspiller, herunder fysiologiske krav, træningsplanlægning mm.

Opgaven er en case om Sara - en kvindelig elite badmintonspiller.

Sara har et naturtalent og er en meget dygtig teknisk spiller og hun har en meget stærk psyke af sin unge alder. Hun har en god grundform, men taber ind imellem på manglende hurtighed og hoppe højde.
- Fødselsdag14. Juni 1993
- Højde: 175 cm,
- Vægt 61 kg
- Kondital på 49
- Iltoptagelse: 3 l/min
- Spiller med venstre hånd
- Fortrækker: single og mix double
- Startede med badminton som 6 åring i Næstved badminton klubSpiller i Badminton Ligaen og har snuset lidt til landsholdet
- Nuværende klub Skælskør-slagelse (ligger i toppen af ligaen)
- Ambition er at blive verdens mester i single som senior spiller

Indhold

Kapacitetsanalyse af en badmintonspiller – hvad skal der til for at blive en god Badmintonspiller? Argumenter for analysen.
Aerobt arbejde
Anaerobt arbejde
Saras træningsplanlægning:
Hvad skal hun træne?
Hvornår skal hun træne hvad i forhold til sæsonplanen?
Hvordan er badminton organiseret i Danmark?

Uddrag

1) Kapacitetsanalyse af en badmintonspiller – hvad skal der til for at blive en god Badmintonspiller? Argumenter for analysen.

Fysiologiske krav
Man skal have stærke, eksplosive og udholdende muskler i benene, ryg og mave muskler skal også være veltrænet. Det kræver endvidere at have et meget stort overblik.

Det kræver dog ikke store armmuskler at slå hårdt til bolden, og få den lang væk fra modstanderen her taler vi om teknik og taktik.

Hvorfor er denne opbygning af kroppen vigtig?:

Man skal have eksplosive og udholdende muskler i benene, her indgår læg og lår. For at lave forspændingshop og smash og for hele tiden at kunne modtage bolden.

Ryg og mavemuskler arbejder konstant og er med til at holde balance og bevægelse i kroppen, derfor skal de også være veltrænet.

Overblik er meget vigtigt da man hele tiden skal kunne forudsige hvordan modstanderen vil spille den næste bold. Ud fra modstanderens spil skal man hurtig kunne lave en taktik, for at få spillet næste bold rigtig i forhold til modstanderen. Hurtighed og eksplosivitet er vigtigt for at kunne nå bolden, være tilbage i spillecentrum og være i forsvarsposition inden modstanderen slår til næste bold.
Bevægelses teknik og slagteknik er også med til at gøre en spiller god, at lave det rigtige benarbejde så man bevæger sig mindst muligt og alligevel kan nå ud til alle hjørner. Jo mere man bevæger sig jo trættere bliver man også. Det gælder om at have en god slagteknik så ikke man bruger de forkerte muskler og bliver alt for træt i de enkelte muskler. Der kan man ved et slag overføre ens vægt, ud i det enkelte slag, som giver ...

---

• Styrke
Inden for forskellige sportsgrene er der forskellige former for muskelstyrke. Ved styrketræning øges musklernes evne til at udvikle kraft. Det sker ved at musklerne udsættes for belastninger, så evnen til at udvikle spænding forøges, og musklerne kan klare et større arbejde. For en badmintonspiller er den eksplosive styrke den primære da det er vigtigt at spilleren kan udvikle kraft på kort tid, f.eks. ved en hop smash, eller et hurtigt side skift. I badminton er der ofte ikke tid til at udvikle den maksimale kraft som tager 350-500 ms hvorimod den tid du har til at udvikle styrke til f.eks løb og afsæt kun er 50-200 ms, derfor er den eksplosive styrke afgørende i badminton. Den eksplosive styrke er næsten udelukkende... Køb adgang for at læse mere

Case: Badminton

[9]
Bedømmelser
  • 09-06-2012
    Fin hjælp på vejen mod en bedre karakter. Er ganske overskuelig..
  • 13-06-2011
    meget god....................................
  • 30-04-2015
    En rigtig fin hjælp :)
  • 25-03-2015
    gooooooooooooooooooooooooood