Rapport om ADHD og polyumættede fedtsyrer

  • Universitet el. Videregående 3. år
  • Andet
  • Ingen givet
  • 31
  • 11345
  • PDF

Rapport om ADHD og polyumættede fedtsyrer

Opgaven er en rapport/litteraturstudie om tilskud af polyumættede fedtsyrer og eventuel effekt på kernesymptomerne hos børn med diagnosen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Opgaven er en eksamensopgave på næstsidste semester i klinisk diætetik.

Problemformulering
I denne opgave vurderes sammenhængen mellem indtag af polyumættede fedtsyrer (PUFA), herunder specifikt n-3 eller kombinationer af n-3/n6, og eventuelle effekter på kernesymptomerne uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet, hos børn med diagnosen Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Studienets kommentar

Ernæring og Sundhedsuddannelsen 2008.

Indhold

1. Indledning 1
1.1. Baggrund for emnevalg 1
1.2. Problemformulering 2
1.3. Præcisering, afgrænsning og struktur 2
2. Metode 3
3. Teori 3
3.1. Teori om ADHD 3
3.2. Teori om kost og ADHD 4
4. Resultater 6
4.1. Resultater fra studier med ADHD-diagnose 6
4.2. Resultater fra studier uden ADHD-diagnose 7
4.3. Resultater opsummeret 9
5. Diskussion 10
5.1. ADHD-diagnose 10
5.2. Intervention med PUFA 11
5.3. Kostens indhold af PUFA 13
5.4. Valg af placebo 14
5.5. Deltagerne, inklusions- og eksklusionskriterier 14
5.6. Medicinering 15
5.7. Redskaber til måling af effekt 16
5.8. Interessekonflikt 18
5.9. Etiske overvejelser 18
5.10. Diskussion opsummeret 19
6. Praksisrelaterede overvejelser 19
7. Konklusion 20
8. Perspektivering 20
Referenceliste
Bilag

Uddrag

1. Indledning
1.1. Baggrund for emnevalg
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er den mest udbredte neurologiske lidelse blandt børn. Prævalensen svarer til at der sidder et barn i hver skoleklasse (Damm & Thomsen 2006, s. 14). Førstevalg af behandling er medicin, fortrinsvis centralstimulerende medicin, der har en række kendte bivirkninger som mavesmerter, søvnbesvær og især appetitløshed, med vægttab, vækstproblemer og generel mistrivsel til følge (BUP-DK 2008, s. 25). De mange bivirkninger og manglende data for langtidsbivirkninger af psykofarmaka betyder, at forældre til børn med ADHD ønsker alternativer eller supplement til medicin, der kan forbedre barnets ADHD-symptomer og generelle trivsel.
På trods af de åbenlyse diætetiske problemstillinger der opstår når et barn lider af vedvarende appetitløshed, er det desværre ikke standard at familier til børn med ADHD kan få en henvisning til en klinisk diætist. I stedet er de overladt til at søge viden i det alternative sundhedssystem, blandt andet repræsenteret ved ernæringsterapeuter og biopater. Mens det offentlige sundhedssystem således ikke rutinemæssigt tilbyder diætetisk vejledning, tøver det alternative sundhedssystem ikke med at anbefale diæter og specifikke kosttilskud til børn med ADHD. Blandt andet anbefales essentielle fedtsyrer (EFA), der tilhører gruppen af polyumættede fedtsyrer (PUFA), til at forbedre ADHD-symptomer (Nørby 2007, s. 36 og sund-forskning.dk, a), og det er netop fokus for denne opgave.
Som diætiststuderende undrer det mig, at børn med ADHD anbefales at tage store doser n-3/n-6 fedtsyrer af ernæringsterapeuter, mens behandlere i det offentlige sundhedssystem tværtimod ikke anbefaler dette (BUP-DK 2008, s. 45). På baggrund af denne professionsrettede undren ønsker jeg at undersøge, om der er dokumentation for at anbefale tilskud af n-3/n-6 fedtsyrer til børn med ADHD. Da problemstillingen ikke ligger indenfor pensum for kliniske diætister, kender jeg ikke på forhånd svaret, og jeg forsøger at stille mig åben overfor de resultater jeg må komme frem til. Jeg er dog bevidst om, at uanset om der er en sammenhæng mellem indtag af PUFA og ADHD-symptomer eller ej, så indtager diætisterne en nøglerolle i formidlingen af anbefalinger der hviler på et videnskabeligt grundlag. Hvis der er evidens for at anbefale PUFA til børn med ADHD, er det således væsentligt for diætister at have denne viden og kunne handle på den, så børn med ADHD får alternativer eller supplement til medicin, tilpasset individuelle behov. Hvis der derimod ikke er evidens for at anbefale PUFA, har diætister i høj grad en opgave i at kvalificere de anbefalinger børn med ADHD konfronteres med i det alternative sundhedssystem... Køb adgang for at læse mere

Rapport om ADHD og polyumættede fedtsyrer

[2]
Bedømmelser
  • 26-11-2010
    rigtige god opgave let læselig og forstå
  • 29-04-2011
    Super god opgave......