Fedtstoffer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Fedtstoffer (også kaldet lipider) udgør sammen med proteiner og kulhydrater de tre makronæringsstoffer i menneskers kost. 

Her kan du se et uddrag af kompendiets gennemgang af  cis- og transfedtsyrers opbygning

Umættede fedtsyrer har enten cis- eller trans-konfiguration omkring deres dobbeltbindinger. I cis-konfigurationen sidder kulstofkædens H-atomer på samme side af dobbeltbindingen. I trans-konfigurationen sidder H-atomerne på hver sin side af dobbeltbindingen:

...

Cis-bindinger giver fedtsyrer et knæk, mens trans-bindinger giver fedtsyrer samme lineære struktur som en mættet fedtsyre. Se f.eks. den polyumættede fedtsyre i sidste afsnit, som både indeholder en cis- og en transbinding.

Knækket i cis-fedtsyrer medfører, at disse fedtsyrer ikke kan pakkes så tæt sammen som transfedtsyrer og mættede fedtsyrer. Fedtstoffer med mange cis-fedtsyrer har et lavere smeltepunkt end andre fedtstoffer (gælder f.eks. planteolier).

I forrige afsnit understregede vi, at 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fedtstoffer

[1]
Bedømmelser
  • 20-08-2021
    Givet af 3.g'er på STX