Fedtstoffer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Fedtstoffer bruges som energikilde og strukturstof

Fedtstoffer (også kaldet lipider) udgør sammen med proteiner og kulhydrater de tre makronæringsstoffer i menneskers kost. Fedtstoffer har flere forskellige funktioner i levende organismer. Fedt bruges som energikilde og oplagsnæring i kroppen (ligesom det er tilfældet med kulhydrater). Desuden består forskellige strukturer i kroppen og dens celler også af fedt. Det gælder især cellemembraner, ligesom mange hormoner dannes ud fra fedtstoffer.

I dette kompendie kan du læse om, hvordan fedtstoffer er opbygget, og hvor de indgår i kroppen og vores kost.

Her kan du se et uddrag af kompendiets gennemgang af  cis- og transfedtsyrers opbygning:

Når man ser på umættede fedtsyrer, skelner man mellem cis- og transfedtsyrer. Disse to varianter findes, fordi fedtsyrens kulstofkæde kan have to forskellige konfigurationer omkring dobbeltbindingen. I cis-fedtsyrer sidder kulstofkædens H-atomer på samme side af dobbeltbindingen. I transfedtsyrer sidder H-atomerne derimod på hver sin side af dobbeltbindingen. Det er illustreret på figur 3.

Cis-bindinger giver fedtsyrer et knæk, mens trans-bindinger giver fedtsyrer samme lineære struktur som en mættet fedtsyre. Det kan du f.eks. se på den polyumættede fedtsyre på figur 2, som både indeholder en cis- og en transbinding.

Knækket i cis-fedtsyrer medfører, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fedtstoffer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.