Litterær artikel om Den kroniske uskyld

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 10
 • 5
 • 2334
 • PDF

Romananalyse: Litterær artikel om Den kroniske uskyld

Sådan skriver du en litterær artikel med analyse af Den kroniske uskyld. Romanen er skrevet af Klaus Rifbjerg i 1958. Du kan fordel bruge denne litterære artikel som inspiration for din egen opgave om Den kroniske uskyld i dansk.

I den litterære artikel analyseres romanens personer, symboler, temaer og budskab og til sidst finder du en perspektivering til syndefaldsmyten.

Studienets kommentar

Dybdegående, velskrevet analyse, der inddrager nogle fine perspektiveringer til syndefaldsmyten. Undlad dog at anvende metasprog i en litterær artikel.

Uddrag

Forfatteren bag den kroniske uskyld er Klaus Rifbjerg, som er født den 15. december 1931 på Amager. Han udgav i 1958 ungdoms- og pubertetsromanen ”den kroniske uskyld”. I denne roman repræsenteres vi bl.a. for jeg-fortælleren Janus, som netop er startet i mellemskolen, hvilket vil svare til 6. klasse den dag i dag. Vi følger ham indtil slut, hvor han begynder på universitetet. I mellemtiden støtter Janus sig meget til den fejlfrie klassekammerat, der hedder Tore. Tore og Janus bliver rigtig gode venner – faktisk uadskillelige – lige indtil den dag, hvor en pige dukker op i drengenes liv. Det er Helle, og hun bliver Tores pige. Denne uskyldsrene og lyse pige forelsker Tore sig i lige fra første øjekast. For Janus' og Tores forhold betyder dette, at Janus har knap så meget tid sammen med Tore, da Helle jo tager en del af tiden. Janus finder imidlertid en pige ved navn Ellen, som han udnytter seksuelt. Imens alt dette står på, nærmer en fjende sig i de unges liv. Slangen (Helles mor) spinder nådeløst sit net, idet hun snører Tore om sin lillefinger. Ved hendes datters studenterfest får slangen tag i Tore, og hele filmen knækker. Tore bliver indlagt på hospitalet, og Helle begår selvmord.

Ved at underkaste romanen en litterær analyse understøttes mine fortolkningshypoteser ovenfor. Jeg vil starte med at se på det miljø og den tid, hvori vi befinder os. Vi befinder os i og omkring København i næsten hele bogen – bortset fra sommerhusudflugten med Fru. Junkersen. Janus bor på Østerbro, der er en bydel i København. ”Og jeg (Janus) havde overhovedet ikke set, at vi var havnet henne i en gade... Køb adgang for at læse mere

Litterær artikel om Den kroniske uskyld

[5]
Bedømmelser
 • 20-10-2013
  Givet af 3.g'er på STX
  God inspiration, og indeholder en masse gode henvisninger.
 • 07-01-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Fik ikke så meget ud af det
 • 15-11-2015
  Rigtig god opgave :)
 • 10-04-2014
  God inspiration til opgaven.