Værnepligt - kun for mænd?

  • STX 3.g
  • Samfundsfag A
  • 12
  • 11
  • 4521
  • PDF

Værnepligt - kun for mænd?

Opgaven indeholder en redegørelse for den danske værnepligt som den er nu, hvorfor den er sådan. Så stilles der spørgsmål ved om denne skal ændres, ved inddragelse af forskellige eksperters udtalelser. Ved undersøgelse af forskellige fundne statistikker vurderes det om diskursen om at kvinder ikke egner sig til at aftjene værnepligt holder. Ydermere har vi foretaget vores egen kvantitative undersøgelse på skolen som vi både diskuterer metodisk, og bruger til at overveje hvordan værnepligten bør være i DK. Vi fik 12 for opgaven, som var en gruppeaflevering.

Problemformulering: Hvordan kan det være, at der i et land som Danmark, hvor den første ligestillingslov om ligeløn kom i 1919, og hvor der siden er ændret i grundloven for at skabe mere ligestilling, ikke er værnepligt for både mænd og kvinder?

Uddrag

I ligestillingsperspektivet er en diskussion om ligestilling inden for værnepligt yderst relevant. I 1906 blev begrebet ligestilling en del af Dansk Kvindesamfunds formålsparagraf, og i 1919 blev de første love om ligeløn kaldt for ligestillingslovene. I 1960’erne og 70’erne blev begrebet for alvor udbredt og ligestillingsproblematikken fik sine egne politiske institutioner (her især ligestillingsministeriet). Kort før, i 1953, besluttede en folkeafstemning, at grundlovens paragraf om tronfølgeloven skulle ændres, så kvinder kunne blive regenter. Siden har der politisk været arbejdet for at skabe ligestilling specielt på arbejdsmarkedet, herunder også muligheden for barselsorlov til mænd. Ligestilling handler altså ikke kun om at give kvinder samme rettigheder som mænd, men om at give mænd og kvinder lige rettigheder... Køb adgang for at læse mere

Værnepligt - kun for mænd?

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.