Vingeskudte mænd i frit fald | Essay om kønsstereotyper i medierne

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 1438
  • PDF

Eksempelbesvarelse: Vingeskudte mænd i frit fald | Essay om kønsstereotyper i medierne

Essayet handler om kønsstereotyper i medierne og tager udgangspunkt i artiklen "Vingeskudte mænd i frit fald", som er skrevet af Pernille Glavind Olsson og Jesper Stein Larsen og bragt i Jyllands-Posten den 2. marts 2014. Essayet er et eksempel, som er udarbejdet af Studienet. Du kan bruge det som inspiration, når du skal skrive din egen opgave.

Opgaven er en besvarelse af opgave 3 i eksamenssættet i Dansk A den 29. maj 2015, som havde denne opgaveformulering:

3 Kønsstereotyper i medierne
Skriv et essay om kønsstereotyper i medierne. Dit essay skal tage udgangspunkt i Vingeskudte mænd i frit fald (tekst 3) og undersøge mediernes fremstilling af mænd og kvinder. Inddrag eksempler på fremstillingen af mænd og kvinder i medierne.
I denne opgave skal du anvende materiale fra internettet.

Studienets kommentar

Her kan du finde hjælp til, hvordan du skriver et godt essay:
Essay | Model og Vejledning

Uddrag

Jeg er vild med de gamle James Bond film, hvor man virkelig ikke er i tvivl om, at Bond er en rigtig mand, og kvinderne er rigtige kvinder. Der er hurtige biler, vigtige beslutninger, røde læber og lange stænger for alle pengene. Der er virkelig tale om en kønsstereotyp, der vil noget, og Bond-filmene fra den tid var ikke ene om at gøre brug af den. Mediebilledet flød over af den lidt gammeldags kønsforestilling, men den indbyrdes relation mellem kønnene har ændret sig siden da. Spørgsmålet er, hvordan mediebilledet har ændret sig sammen med den ændrede relation mellem kønnene? Pernille Glavind Olsson og Jesper Stein Larsen har skrevet artiklen ”Vingeskudte mænd i frit fald” fra Jyllands-Posten den 2. marts 2014. Her tegner de et billede af nogle meget anderledes kønsstereotyper i medierne, end dem vi kender fra Bond-tiden. Men hvorfor gøres der overhovedet brug af de stereotype kønsfremstillinger i medierne? Og hvordan påvirker de os?

Verden forandrer sig, og kønsstereotyperne i mediebilledet følger med. I fiktionen er kvinden blevet stærk og handlekraftig, mens manden er halvforvirret og splittet. Andreas Halskov citeres i artiklen: ”Kønnene befinder sig i en brydningstid”. Det er måske rigtigt, at kønnene forandrer sig i denne tid, men hvorfor holder vi så fast i, at vi har brug for stereotype kønsfremstillinger? Hvorfor udvikler vi nye stereotyper? Hvis kønnenes indbyrdes relation er ved at forandre sig, så har vi en god mulighed for at sige endeligt farvel til de stereotype mediebilleder. I en tid, hvor der i forvejen sker forandringer, er det lettere at få flere forandringer til at ske. Lad os komme i gang! Umiddelbart ville det ikke være et problem at have et mediebillede, hvor eksempelvis hovedpersonen i en film var sig selv i kraft af sine personlige karaktertræk, og ikke i kraft af sit køn... Køb adgang for at læse mere

Vingeskudte mænd i frit fald | Essay om kønsstereotyper i medierne

[1]
Bedømmelser
  • 23-04-2017
    Givet af 2.g'er på STX
    , .