SRP om idrætsskader og knæskader i Idræt B og Biologi A

 • STX 3.g
 • SRP (Idræt B, Biologi A)
 • 10
 • 29
 • 9066
 • PDF

SRP om idrætsskader og knæskader i Idræt B og Biologi A

SRP om Idrætskader med fokus på knæet, skrevet i Idræt B og Biologi A, hvor jeg blandt andet gennemgår funktion og opbygning for knæet, og kigger på hvorledes knæet kan skades under f.eks. fodbold, håndbold og andre typer træning. Jeg lægger også et program for genoptræning af et skadet knæ.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 2
Indledning 3
Knæets funktion 3
Knæets anatomi 4
Ligamenter, sener og brusk 4
Muskulatur 8
Analyse af idrætsgrene 9
Håndbold-fodbold 9
Tennis 10
Springerknæ 11
Definition 11
Genoptræningsprogram 1 – Excentrisk træning 13
Genoptræningsprogram 2 – Tung styrketræning 16
Behandlingsmetoder ved kronisk springerknæ 20
Blokade 20
PRP-behandling – en ny behandlingsmetode 21
Styrketræning eller medicinske behandlinger? 22
Forebyggelse 23
Konklusion 25
Litteraturliste 26

Uddrag

"Indledning:

Skader i bevægeapparatet koster hvert år samfundet millioner af kroner, dels til sygehusvæsenet, men også i sygedagpenge. Herudover har det også store menneskelige omkostninger. Den tilskadekomne risikerer at miste job, måske skal der omskoling til, eller pensionering.

På det sociale plan vil der være risiko for at miste venner og status. Mange oplever, at miste deres identitet, hvilket specielt gør sig gældende, hvis den tilskadekomne ikke længere kan beskæftige sig med det, der giver ham sin identitet, som f.eks. en professionel fodboldspiller.

Det er derfor indlysende, at der er store gevinster at hente for både samfund og individ, hvis skader kan forebygges, genoptrænes eller effektivt behandles. Dette kræver et indgående kendskab til kroppens opbygning og funktion.

Læseren vil stifte bekendtskab med knæets opbygning og funktion, samt hvilke komplikationer knæleddet kan udsættes for.

Endvidere vil der blive opstillet to genoptræningsprogrammer for en overbelastningsskade, der først og fremmest bygger på den viden der er opnået i afsnittet om knæets anatomi og funktion. Her sættes der spørgsmålstegn til to forskellige teorier om genoptræning, hvor disse vil blive holdt op mod hinanden, for senere at holde den traditionelle genoptræning op mod to medicinske behandlinger.

Sluttende vil jeg vurdere begrebet forebyggelse, hvilket jeg vil gøre på baggrund af vedlagte artikel(2). Jeg vil finde ud af hvad der kan gøres, for at reducere skader i eliteidræt og finde nogle generelle tiltag, som kan gøres af alle.

Til sidst vil jeg finde ud af, hvilke forhindringer der er i forbindelse med forebyggelse, samt vurdere hvad der skulle ligge til grund for eventuelle hindringer."... Køb adgang for at læse mere

SRP om idrætsskader og knæskader i Idræt B og Biologi A

[4]
Bedømmelser
 • 15-12-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  Rigtig god, lige som jeg ønskede det skulle være, og det jeg havde brug for!
 • 08-11-2010
  Genial opgave :-) god inspiration..
 • 16-06-2015
  fin opgave med gode emner
 • 08-11-2011
  virker til at være god....