SRP om koffein som doping i Biologi A og Idræt B

  • STX 3.g
  • SRP (Biologi A, Idræt B)
  • 12
  • 24
  • 6425
  • PDF

SRP om koffein som doping i Biologi A og Idræt B

SRP om koffein som doping i fagene Biologi (A) og Idræt (B), hvor der især er lagt vægt på koffeins virkning på muskeltræthed.
Indeholder desuden forsøg med koffeinpiller.

Du kan også bruge opgaven som inspiration, selvom du skriver om andre typer doping, f.eks. doping med EPO, bloddoping eller anabolske steroider.

De sidste 2 A4-sider er bilag.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 2
Årsager til muskeltræthed ved kortvarigt arbejde med høj intensitet og ved længerevarende arbejde med moderat intensitet 2
Koffeins virkning på træthed i kroppen 7
Adenosins virkning 7
Koffein som antagonist til adenosin 8
Virkning på muskelsammentrækningen 9
Fedtforbrænding 10
Andre virkninger af koffein 11
Diskussion og vurdering af koffeins påvirkning på træthed i kroppen 11
Forsøg med koffein 13
Resultater 13
Analyse, diskussion og vurdering af forsøg 14
Hvordan kunne forsøget have været bedre? 15
Sportsgrene som kan have gavn af koffein 15
Koffein taget af dopinglisten i 2004 17
Konklusion 18
Litteraturliste 20

Uddrag

Indledning
Koffein er en af de mest hyppigt indtagne stimulanser i verden og forekommer naturligt i mange forskellige plantearter. Koffein er desuden tilsat mange læskedrikke (fx cola) og findes både i kaffe og the.
Koffein har i mange år været anset som doping ved en vis indtaget mængde, men i 2004 blev det fjernet fra WADA's (World Anti Doping Agency) dopingliste.

Koffein er især blevet brugt som opkvikkende middel og til at udsætte muskeltræthed. På nuværende tidspunkt kendes årsagerne til muskeltræthed ikke til bunds. I mange lærebøger står der at ophobning af laktat (mælkesyre) i blodet og i muskelceller er medvirkende til træthedsfornemmelser i forbindelse med stor anstrengelse. Mange nyere forsøg underbygger dog ikke denne teori.

I denne opgave gøres der rede for årsagerne til muskeltræthed uden nogen form for indtagelse af stoffer ved kortvarigt arbejde med høj intensitet samt længerevarende arbejde med moderat intensitet.
Da koffein anses som opkvikkende middel og medvirkende til udsættelse af muskeltræthed vil der i opgaven desuden være en redegørelse, diskussion og vurdering af koffeins virkning på træthed i kroppen for at finde ud af hvor stor betydning, denne effekt har. I den forbindelse inddrages en analyse, diskussion og vurdering af et forsøg foretaget på X Gymnasium.

Desuden diskuteres hvilke sportsgrene, der vil kunne have gavn af koffein samt en vurdering af hvorfor koffein i 2004 blev fjernet fra dopinglisten... Køb adgang for at læse mere

SRP om koffein som doping i Biologi A og Idræt B

[5]
Bedømmelser
  • 05-10-2011
    Givet af 3.g'er på STX
    rigtig god biologi-del!! Dog mangler et abstract for at nå helt til tops. Men super super godt!!
  • 28-10-2010
    Givet af 3.g'er på STX
    super god opgave - god til inspiration
  • 23-02-2015
    Virkelig god velskrevet SRP!!!
  • 08-12-2011
    Super god opgave......