Forsæbningstal og Kædelængde for et Fedtstof

 • STX 3.g
 • Kemi A
 • 10
 • 6
 • 1206
 • PDF

Rapport: Forsæbningstal og Kædelængde for et Fedtstof

Rapporten undersøger forsæbningstallet og kædelængden for et fedtstof. I dette tilfælde er det olivenolie, hvis forsæbningstal og kædelængde, som vi bestemmer.

Formål
Forsøgets formål er at bestemme forsæbningstallet og den gennemsnitlige kædelængde der indgår i det anvendte fedtstof.

Indhold

Formål
Definitionen af et fedtstof og dens forsæbningstal
Teori
Kemikalier
Apparatur
Opstilling og forsøgsbeskrivelse
Måleresultater
Efterbehandling
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

Opstilling og forsøgsbeskrivelse
Forsøget begynder med forsæbningen af fedtstoffet. Der afvejes præcis 1,5 g fedtstof i en ren, tør konisk kolbe og der tilsættes 25 mL KOH opløst i ethanol. Kolben forsynes herefter med en tilbagesvaler, hvor den nederste slange forbindes til en vandhane og den øverste lægges i vasken. Tilbagesvaleren har den funktion at der strømmer koldt vand igennem den så dampen fra opløsningen ikke stiger til vejrs, men i stedet fortættes og drypper ned i kolben igen. Kolben er her placeret i elkogeren, hvor den bliver varmet op indtil at indholdet koger, hvilket det skal fortsætte med i 15 min. Ved at bruge elkogeren sikres det at blandingen ikke bliver for varm da opvarmningen nu kontrolleres i stedet for en bunsenbrænder, der havde været for voldsom. Kolben afkøles, tilbagesvaleren fjernes, der tilsættes 3 dråber phenolpthalein og titreringen kan begynde.

Titreringen begynder ved at tilsætte 0,5M HCl indtil opløsningen skifter fra at være rød til at være klar. Det første ækvivalenspunkt aflæses og noteres.

Til den anden titrering tilsættes 10 mL heptan og der dryppes bromphenolblåt ned i opløsningen indtil der opnås en blivende tydelig blå farve. Der titreres med den resterende mængde 0,5 M HCl fra den første titrering indtil blandingen skifter til en blivende gul farve. Dette er det andet ækvivalenspunkt og som det første aflæses og noteres det også... Køb adgang for at læse mere

Forsæbningstal og Kædelængde for et Fedtstof

[3]
Bedømmelser
 • 01-03-2013
  Rapports teori er stort set en kopi af en internetside
 • 27-05-2013
  Givet af 2.g'er på STX
  ikke vildt god, men kan bruges
 • 02-04-2012
  Det var en fin inspiration