[5]

Estere

Forstå, hvad en ester er. Vi gennemgår alt det, du behøver at vide om estere på Kemi C, Kemi B, Kemi A og Biotek A. Kompendiet hjælper dig blandt andet med følgende:

Du ser her et uddrag fra siden om esterdannelse:

Esterdannelse er en ligevægt:

Esterdannelse.

Da det er en ligevægt, vil der være en del carboxylsyre og alkohol, som ikke bliver til ester. Da formålet med reaktionen netop er at få lavet så meget ester som muligt, er det et problem, at reaktionen er en ligevægt. Koncentreret svovlsyre er vandsugende, og det løser problemet. Vi ser på reaktionsskemaet, at der ikke kun dannes ester, men også vand. Da koncentreret svovlsyre er vandsugende, vil svovlsyren fjerne vand fra ligevægten. Ifølge Le Chateliers princip vil ligevægten reagere ved at forskyde ligevægten mod højre, så der dannes mere vand. Dermed omdannes væsentligt mere carboxylsyre og alkohol til ester.  

Vi genopfrisker lige Le Chateliers princip:

Et ydre indgreb i en ligevægt, efterfølges af en forskydning af ligevægten, så virkningen af det ydre indgreb formindskes.

Det ydre indgreb er her, at svovlsyren fjerner vand fra ligevægten, hvilket man kan betragte som en koncentrationsændring. Ved en koncentrationsændring, hvor der fjernes stof, skal man anvende Le Chateliers' princip således:

Ved fjernelse af et stof, forskydes ligevægten i den retning, hvor noget af det fjernede stof gendannes.

Derfor forskydes ligevægten mod ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Estere

[5]
Bedømmelser
  • 01-03-2024
    Givet af 2.g'er på STX
  • 26-10-2023
    Givet af HTX-elev på 2. år
  • 31-05-2023
  • 30-04-2023
    Givet af HF-elev på 2. år