Rapport om Effekt på en Cykel

 • HTX 2. år
 • Fysik A
 • 10
 • 10
 • 1521
 • PDF

Rapport om Effekt på en Cykel

Vi laver et forsøg, hvor vi behandler effekten på en cykel.

Formålet med denne rapport er dels, at måle en strækningen som funktion af tiden for en cyklist, der accelererer cyklen op til sin maksimale hastighed i 1. gear, og derefter holder friløb og lader cyklen blive bremset op af vindmodstanden.

Endvidere skal cyklens hastighed samt acceleration beregnes via differentiation af den tilbagelagte strækning. Ved kendskab til cykel samt rytters samlede masse skal den resulterende effekt beregnes.

Til sidst skal rytterens afgivne effekt beregnes som funktion af hastigheden. Heraf kan den maksimale effekt beregnes samt, hvilket pedalomdrejningstal, der giver den maksimale effekt.

Lærers kommentar

Fin opgave. Du kunne godt have uddybet dine fejlkilder.

Indhold

Formål 3
Teori 3
Middelhastighed 3
Momentanhastighed 3
Numerisk differentiation 4
Effekt 4
Apparatur 5
Fremgangsmåde 6
Måling af den resulterende effekt 6
Databehandling 6
Strækning som funktion af tiden 6
Hastighed som funktion af tiden 7
Acceleration som funktion af tiden 7
Den resulterende effekt som funktion af hastigheden 8
Baghjulets effekt som funktion af hastigheden 8
Maksimal effekt 9
Vurdering 10
Diskussion 10
Fejlkilder 10
Anvendelse 10
Konklusion 10

Uddrag

Fremgangsmåde for forsøg om effekt på en cykel:

MÅLING AF DEN RESULTERENDE EFFEKT

I denne øvelse betragtes en cykel med monteret dataopsamlingsudstyr. Inden forsøgets start noteres rytter og cyklens samlede masse, da denne skal benyttes i den videre databehandling. Det sikres, at dataopsamlingsudstyret er forsvarligt monteret og installeret rigtigt.

Via TI-83 Plus grafregneren indstilles dataopsamlingsudstyret. Efter indstilling startes data-opsamlingen, og rytteren begynder at accelererer i cyklens første gear indtil benene ikke mere tilfører baghjulet energi – bare hjuler rundt. Herefter lades cyklen løbe frit og bremses kun op af vindmodstanden. Når cyklen igen står stille returnerer rytteren til udgangsstedet.

På udgangsstedet stoppes dataopsamlingen og data overføres til et lager i TI-83 grafregneren til senere databehandling. Målingen kan eventuelt gentages med en anden person... Køb adgang for at læse mere

Rapport om Effekt på en Cykel

[2]
Bedømmelser
 • 02-11-2004
  Rigtig god opgave at arbejde med.. :)
 • 19-04-2006
  Okay opgave...